2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy 15 éves lány vonta felelősségre a világ vezetőit az ENSZ-klímacsúcson

A globális felmelegedés elleni védelem szükséges, függetlenül attól, hogy a világ vezetői szeretik vagy sem – mondta a 15 éves Greta Thunberg az ENSZ klímakonferenciáján tartott sajtótájékoztatóján a lengyelországi Katowicében.

A The Guardian beszámolója szerint a fiatal svéd lány augusztusban kezdett tüntetni a klímavédelem mellett azzal, hogy nem járt iskolába. Mostanra több mint húszezer diák csatlakozott hozzá világszerte Ausztráliától kezdve Belgiumon át egészen Japánig.

25 év alatt megszámlálhatatlan ember jött az ENSZ klímakonferenciájára és könyörgött a világ vezetőinek, hogy állítsák meg a káros anyagok kibocsátását, de ez láthatóan nem működött. Ezért én nem fogok könyörögni nekik, hogy törődjenek a jövőnkkel. Ehelyett tudatom velük, hogy a változás ideje eljött, akár tetszik nekik, akár nem – fogalmazott Thunberg.

Mivel a világ vezetői úgy viselkednek, mint a gyerekek, nekünk kell vállalnunk a felelősséget, amit nekik kellett volna jóval ezelőtt.

Greta Thunberg hétfőn találkozott António Guterres ENSZ-főtitkárral. Mint mondta, reméli, a konferencián sikerül mindenkinek a tudtára adni, hogy egzisztenciális veszély fenyeget, és ez a legnagyobb krízis, amivel az emberiség valaha szembenézett Fotó: We Don't Have Time/youtube.com

Meg kell érteni, hogy az idősebb generáció mit tett velünk, és milyen rendetlenséget hoztak létre, amivel együtt kell élnünk. Hallatnunk kell a hangunkat.

A lány a demonstráció első két hetében a svéd parlament elé vonult, és mostanáig minden pénteken ott van. Egészen addig folytatja, míg Svédország nem csökkenti évi 15 százalékkal a szén-dioxid-kibocsátását.

Neked ajánljuk
Bölcsészek nélkül nem lehet legyőzni a klímaváltozást Alkotmányos rangra emelné a klímavédelmet a bajor miniszterelnök Az az igazi, amikor a pedagógusok is játszva tanulnak Ultrafast fashion: amikor már a fast fashion sem elég gyors Szeptembertől támogatás a naperőművekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam