2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van miről beszélni Katowicében – idén újra nőtt a szén-dioxid emissziója

Az elmúlt hét év csekély mértékű növekedése után idén mintegy 2,7 százalékkal fog nőni az előző évhez képest a globális szén-dioxid-kibocsátás a fosszilis üzemanyagok használata miatt a Global Carbon Project (GCP) éves jelentése szerint.

A 15 ország 76 tudósa által készített jelentés közzétételét az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye Katowicében folyó 24. éves üléséhez (COP24) időzítették a szakemberek.

2014–2016-ban a szén-dioxid-kibocsátás nagyjából változatlan volt, ami olyan reményeket keltett, hogy az emisszió 2013-ban tetőzött. A szerdán bemutatott tanulmány adatai visszalépést jelentenek a kibocsátás csökkentésének globális céljait illetően.

A Meteorológiai Világszervezet múlt héten kiadott jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a 3-5 Celsius-fokot is elérheti a globális átlaghőmérséklet emelkedése a század végére, jelentősen meghaladva a 2015-ös párizsi klímaegyezményben megfogalmazott 2 Celsius-fokos maximumot.

Katowice missziója a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése.
Mission: (Im)possible?
Fotó: Marco Verch/flickr

„A fosszilis üzemanyagokból és az iparból eredő szén-dioxid-kibocsátás előre jelzett növekedése 2018-ban 2,7 százalék, de vannak bizonytalanságok, a növekedési ráta 1,8-3,7 százalék között lehet” – olvasható a GCP jelentésében. 

A tanulmány becslései szerint az összes emberi tevékenységből eredő kibocsátás el fogja érni a 41,5 milliárd tonnát.

Bár az új technológiák rendelkezésre állnak, az emissziókorlátozást célzó politika támogatottsága alacsony – hangoztatta Glen Peters, az oslói CICERO Nemzetközi Klímakutató Központ munkatársa, a tanulmány egyik vezető szerzője. Szinte a világ valamennyi országa hozzájárult a növekedéshez vagy az emisszió növelésével vagy azzal, hogy az emissziócsökkentést lassabban valósítják meg.

A globális szén-dioxid-kibocsátás az elmúlt 20 évben 55 százalékkal nőtt. Ez idő alatt a Föld átlag 0,38 Celsius-fokkal melegedett az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) adatai szerint.

Neked ajánljuk
Így igyekeznek alkalmazkodni a part menti közösségek A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam