2019. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Túl sok szenet éget el Németország

Németország jóval ambiciózusabb célt tűzött ki a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, mint Európa vagy az Egyesült Államok, ennek elérését azonban a szénfelhasználás magas aránya hátráltatja.

A cél eléréséhez teljesítenie kellene például a Zöldek követelését: azonnal be kellene zárnia 20 legszennyezőbb szénerőművét. A Bloomberg hírügynökség hétfőn publikált cikke szerint Németország a megújítható energiaforrások kiaknázásába fektetett nagy összegeknek köszönhetően áramfelhasználásának már egyharmadát szél- és napenergia fedezi, több mint kétszeresét, mint az Egyesült Államokban – írja az MTI alapján a webradio.hu.

Amikor az Egyesült Államok kilépett a párizsi klímaegyezményből, Angela Merkel német kancellár epésen megjegyezte: „nem várhatjuk meg, amíg a Földön mindenkit meggyőznek a klímaváltozás tudományos bizonyítékai”.

A német energiafelhasználási összkép azonban egyáltalán nem olyan rózsás, mint amilyennek első látásra tűnik: az energiafelhasználás negyven százalékát szén fedezi, jóval nagyobb arányban, mint bármely más európai országban. Ráadásul a felhasznált szén túlnyomó része a legszennyezőbb széntípus, a lignit.

Az energiaellátás széntől való erős függőségét Németországban részben az emissziómentes atomenergia feladása, részben a széntermelő vidékek szavazóbázisának elvesztésétől való félelem magyarázza.

A legutóbbi parlamenti választásokon viszont megerősödött a Zöldek politikai befolyása, ők pedig a szénerőművek bezárását követelik. Ugyanakkor ha ez meg is történne, az még messze nem oldaná meg a problémát, de legalább lehetővé tenné, hogy Németország teljesíteni tudja 2020-ra kitűzött emissziós célját.

Neked ajánljuk
Az ausztrálok jobban félnek a klímaváltozástól, mint a terrorizmustól Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem Kiadták a teljes jelentést arról, hogy egymillió fajt fenyeget a kihalás Kínából eregetik az ózongyilkos freont Anglia műanyagellenes küzdelme új fejezethez érkezett
Tovább a forrásra: webradio.hu
Vissza
Hírfolyam