2020. február 29.,
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb többezres tüntetés volt az ENSZ-klímacsúcs alkalmából

Mintegy háromezer környezetvédő tüntetett szombaton a dél-lengyelországi Katowicében, a sziléziai vajdaság székvárosában – ahol félidejéhez érkezett az ENSZ klímacsúcs-találkozója –, gyors intézkedéseket sürgetve a globális felmelegedés ellen – adta hírül az MTI. Közben a találkozóra igyekvő környezetvédő aktivistákat utasítottak ki az országból, nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva.

Minden bizonnyal az a 13 aktivista is részt vett volna a szombati demonstráción, akiket eleve nem engedtek belépni az országba. A 350.org nevű környezetvédő csoport arról számolt be, hogy hat ukrán, két-két amerikai és német, egy kirgiz és egy grúz állampolgárról van szó. A magyarnarancs.hu cikke szerint egy belga diplomata próbált beavatkozni az ügybe, de sikertelenül. A világ minden tájáról több száz szervezetet tömörítő Climate Action Network (CAN) bírálta, „nagyon aggasztónak” nevezte a lengyel hatóságok intézkedéseit.

2018 december 8-án több ezer civil menetelt Katowicében a klímacsúcson részt vevő vezetőknek üzenve: „Ébresztő, állj ki a klímáért!”  Fotó: Lehoczky Annamária/Greenfo

A „Menet az éghajlatért”-jelmondattal rendezett békés felvonulás lengyel és külföldi résztvevői „Ébredjetek! Ideje otthonunkat megmenteni!” és hasonló szövegű transzparensekkel Katowice főterére vonultak, ahol nagygyűlést tartottak.

A felvonulók jelképe egy ébresztőóra volt, amellyel a szervezők a kormányokat sürgős cselekvésre akarták felhívni.

Mások mellett beszédet tartott Robert Cyglicki, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistája, aki hangsúlyozta, hogy egyes tudósok véleménye szerint a világnak már csak 12 éve maradt az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, mielőtt a folyamat visszafordíthatatlanná válik.

A sziléziai nagyvárosban, a lengyel bányavidék központjában tartja az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye a 24., szokásos évi ülését (COP24). A december 2-től 14-ig tartó rendezvényre a Föld csaknem 200 országából mintegy 30 ezer küldött érkezett, köztük kormányfők, környezetvédelemért és éghajlatért felelős miniszterek. A csúcstalálkozó fő célja a 2015-ös párizsi klímakonferencián elfogadott határozatok szabályrendszerének kidolgozása.

A korábbi tüntetésekről ebben a cikkünkben olvashat.

Neked ajánljuk
A jegybank csatlakozik az ENSZ felelős banki működést előmozdító kezdeményezéséhez A klímaváltozás tehet a szárazságot okozó indiai-óceáni jelenségről Hazánk is csatlakozik Jane Goodall nemzetközi faültetési akciójához (videóval) Biztató eredményeket hozott a drogériákat cselekvésre buzdító petíció Így nézne ki a jövő villanyautója?
Tovább a forrásra: magyarnarancs.hu
Vissza
Hírfolyam