2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A légszennyezettség miatt több mint egymillióan haltak meg tavaly Indiában

Tavaly 1,24 millió ember halálát okozta a szennyezett levegő Indiában – olvasható egy új tanulmányban, amely a Lancet Planetary Health folyóiratban jelent meg csütörtökön. A helyzet Újdelhiben a legsúlyosabb.

A légszennyezés miatti halálozások 2017-ben az összes haláleset 12,5 százalékát tették ki a szubkontinensen. A szennyezett levegő miatt elhunytak több mint 51 százaléka 70 évnél fiatalabb volt a nemzetközi kutatócsoport megállapítása szerint.

A vizsgálat alapján mintegy 480 ezer halálozást az otthoni főzéshez használt szilárd tüzelőanyagok okozta szennyezettség okozott, másokét a tágabb környezet levegőjének szennyezettsége.

Araszoló járművek a súlyos légszennyezettséggel küzdő Újdelhiben Fotó: AFP/XAVIER GALIANA

Újdelhiben különösen nagy a levegőben szálló mikroszemcsék miatti légszennyezettség. Ezek a mikroszemcsék mélyen bejutnak a tüdőbe, és súlyos egészségkárosodást okoznak. Több további indiai nagyvárosban hasonlóan súlyos a helyzet.

Ha a levegő minősége az egészséges határon belül lenne, Indiában az átlagéletkor 1,7 évvel hosszabb lenne

 – ismertette a tanulmány, amelyet a Bill and Melinda Gates Alapítvány, az indiai kormány, valamint az Indiai Orvosi Kutatások Tanácsa finanszírozott.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén közzétett jelentése szerint a világ legszennyezettebb levegőjű városai közül 14 található Indiában.

Neked ajánljuk
A karantén olykor meglepő módon rendezi át a légköri viszonyokat Az éghajlatváltozás okozta kihívások kezeléséhez sürgős irányváltásra van szükség Rengeteg halálos áldozatot követelt az Amphan-ciklon Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Látványosan gyengül a Föld mágneses mezeje (videóval)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam