2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Egy régi németalföldi mondás szerint: „Lehet, hogy a világot isten teremtette, de Hollandiát az emberek hozták létre kínkeserves munkával.” A régi bölcsesség ma is igaz. A tengerszint emelkedése folyamatosan fenyegeti az országot, ahol 9 millió ember él a kritikus területeken.

A felmelegedés miatt a következő évtizedekben a tengerek szintje akár másfél-két méterrel is emelkedhet, sőt, a katasztrófa-forgatókönyvek szerint a három méter sem kizárható.

Mit jelent mindez egy olyan országnak, amelynek a tengerpartja 800 kilométeres, és ahol a nemzeti vagyon 2/3-a elárasztható területeken van? Ezen belül 711 milliárd eurónyi ingatlan van a tengerszint alatt, és 9 millió ember él a kritikus területeken, a kb. 15 milliós Hollandiában.  

A tengertől való félelem nem a klímaváltozással kezdődött, a holland állam megalapítása óta fennáll. Az első óriási gátat 1932-ben építették meg. De a védelmi mű azóta folyamatos próbának van kitéve. 

Az utolsó nagy katasztrófa 1953-ban sújtotta Hollandiát, amikor a gátszakadás következtében 2000 ember meghalt, és hetvenezren váltak hajléktalanná. Akkor indítottak el egy hatalmas gátstabilizálási programot, amely azóta is érvényben van Fotó: Pixabay

Persze a tengerszint növekedését jelző prognózisok szerint egyre több pénz kell a védekezésre. A jelenlegi becslés szerint évente 1,2 milliárd eurót kell költeni a gátak megerősítésére. De

Hollandiát nemcsak a tengerszint emelkedése, hanem az édesvízi készletek csökkenése is fenyegeti. Persze ez sem független a felmelegedéstől, a tengerszint emelkedésétől.

A Les Echos által megkérdezett szakértők szerint a tengerszint 2 milliméteres emelkedése például az amszterdami talajszint egy milliméteres süllyedéséhez vezet. Vagyis ez is hosszú távú fenyegetés, amelynek elhárítására jelenleg évente 150 millió eurót szán a holland költségvetés. Szóval a klímaváltozás óriási veszélyeket jelent a következő évtizedekben a folyamat következményeinek leginkább kitett országokban.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam