2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Harvardon azzal kísérleteznek, hogyan takarhatnák el a Napot

Bár a párizsi klímaegyezmény miatt elméletileg még sikerülhet megakadályozni, hogy a globális felmelegedés fatális következményekkel járjon, de a kutatók érthető módon nem akarják az összes zsetonjukat arra feltenni, hogy a politikusok majd bölcsen útját állják az apokalipszisnek. Kidolgoztak egy B tervet, ami viszont legalább annyi veszélyt hordoz magában, mint maga a klímaváltozás.

1991-ben a Fülöp-szigeteki Pinatubo tűzhányó kitörése annyi hamut és kén-dioxidot juttatott a légkörbe, hogy a levegőben található részecskék leárnyékolták a Napot, így az átlaghőmérséklet a következő két évben mintegy fél Celsius-fokkal esett vissza. Ez adta az ötletet a klímakutatóknak, hogy ha a hamut és a kén-dioxidot le tudnák cserélni valami kevésbé káros anyagra, akkor nagy mennyiségű részecskét a légkörbe juttatva le lehetne árnyékolni a Napot – számolt be a Popular Mechanics

1991. június 13. – Gőz- és hamufelhő száll fel a mintegy 600 éve szunnyadó, áprilisban működésbe lépett Pinatubo nevű vulkánból, a tőle mintegy 20 kilométerre fekvő, Luzon-szigeti amerikai katonai bázis mellől fényképezve  Fotó: MTI/EPA

Sajnos amilyen jól hangzik az ötlet papíron, annyira kivitelezhetetlennek tűnik a valóságban, mivel a Föld ökoszisztémája túlságosan összetett ahhoz, hogy egy ilyen nagy ívű geomérnöki beavatkozásnak minden következményével számolni tudjunk. Magyarul elképzelhető, hogy több kárt okoznánk vele, mint amennyit megoldana. Csak egy példa, hogy mennyire összetett következményeket is figyelembe kellene venni: egy tavaly elvégzett kísérlet során kiderült, hogy a Mexikói-öbölben a légkörbe juttatott részecskék a Szaharában is szárazságot okozhatnak.

Hogy közelebb jussanak a válaszokhoz – és mivel jelenleg úgy áll a helyzet, hogy lehetséges, hogy egyszer majd nem marad más választásunk, mint mindent egy lapra feltenni –, a Harvard kutatói elkezdtek kísérletezni a Nap leárnyékolásának lehetőségével, igaz, egyelőre csak egészen kicsiben.

A kutatók egy magas légköri ballont fognak felbocsátani, amely a kén-dioxidnál jóval ártalmatlanabb kalcium-karbonátot juttat a légkörbe.

A kísérlet során azt fogják vizsgálni, hogyan viselkedik a kalcium-karbonát, ennek segítségével pedig a jövőben remélhetőleg pontosabb szimulációkat tudnak előállítani a várható következményekről.

Neked ajánljuk
Az űrben végzett megfigyelések a földi klíma megértésében is segítenek Környezetvédelmi intézkedésekről tájékoztatott egy Kínában feltárt 300 éves kőtábla 2020-ban azt is megtudtuk, miért vonzzák a rovarokat az ablakok A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam