2019. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rövid időn belül drasztikusan megváltozik a globális időjárás

A földi klíma 2030-ra a hárommillió éve uralkodott időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani – állítják az amerikai tudományos akadémia közlönyében (PNAS) megjelent tanulmányukban amerikai klímakutatók.

Jack Williams, a Wisconsini Egyetem kutatója szerint látványos változások felé tartunk rendkívül rövid időn belül. Williams nem túloz. Hárommillió éve, a pliocén közepén a bolygónk teljesen jégmentes volt, még Grönlandot se borította jégtakaró. Emiatt a tengerszint 18 méterrel, az átlaghőmérséklet 1,8-3,6 Celsius-fokkal volt magasabb a jelenleginél.

Annyiban szerencsénk van, hogy a jégsapka lassan olvad, így tíz éven belül nem fog 18 méteres tengerár beborítani minket. A gyors felmelegedés azonban tucatszámra pusztíthat ki teljes fajokat, amelyek millió évekig tartó folyamat eredményeként fejlődtek azzá, amik.

Williamsék kutatása szerint,

ha a szén-dioxid-kibocsátás a jelenlegi szinten marad, akkor folytatjuk utunkat a földtörténeti múltba, és 2150-re olyan időjárási körülmények alakulhatnak ki, amilyenek 50 millió éve,

az első emlősök kialakulása táján uralkodtak.

Neked ajánljuk
Majdnem 90 Celsius fokkal melegebb Ausztrália, mint Amerika Húszezer diák tanítási időben követelt hatékony klímapolitikát a kormánytól Kinn az orosz vadonban – A titokzatos erdő Már lehet regisztrálni az idei „TeSzedd!” -re Mi fán terem az erdő? 1–3. rész
Tovább a forrásra: propeller.hu
Vissza
Hírfolyam