2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rövid időn belül drasztikusan megváltozik a globális időjárás

A földi klíma 2030-ra a hárommillió éve uralkodott időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani – állítják az amerikai tudományos akadémia közlönyében (PNAS) megjelent tanulmányukban amerikai klímakutatók.

Jack Williams, a Wisconsini Egyetem kutatója szerint látványos változások felé tartunk rendkívül rövid időn belül. Williams nem túloz. Hárommillió éve, a pliocén közepén a bolygónk teljesen jégmentes volt, még Grönlandot se borította jégtakaró. Emiatt a tengerszint 18 méterrel, az átlaghőmérséklet 1,8-3,6 Celsius-fokkal volt magasabb a jelenleginél.

Annyiban szerencsénk van, hogy a jégsapka lassan olvad, így tíz éven belül nem fog 18 méteres tengerár beborítani minket. A gyors felmelegedés azonban tucatszámra pusztíthat ki teljes fajokat, amelyek millió évekig tartó folyamat eredményeként fejlődtek azzá, amik.

Williamsék kutatása szerint,

ha a szén-dioxid-kibocsátás a jelenlegi szinten marad, akkor folytatjuk utunkat a földtörténeti múltba, és 2150-re olyan időjárási körülmények alakulhatnak ki, amilyenek 50 millió éve,

az első emlősök kialakulása táján uralkodtak.

Neked ajánljuk
Itthon a Felső-Tisza-vidék járhat a legrosszabbul Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Horváth Balázs: A beteg bolygó Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel
Tovább a forrásra: propeller.hu
Vissza
Hírfolyam