2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mivel készült Magyarország a klímacsúcsra?

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény után kidolgozott vállalásainkat vittük Katowicébe. Ezek teljesítéséhez a szén-dioxid-kvóta eladásából befolyt összegre is támaszkodnunk kell, illetve az atomenergia kiemelt használata mellett a megújuló energiaforrások arányát 20 százalékon kell tartanunk. 

A 2015-ös párizsi klímacsúcson Magyarország az EU-delegáció részeként vett részt. Akkor az Európai Unió azt vállalta 2030-ra, hogy legalább 40 százalékkal csökkenti az üvegházgáz-kibocsátást, ezzel összhangban Magyarország is megtette a maga vállalását: 20 százalékon kell tartani a megújuló energia felhasználását.

Közben hazánk szén-dioxid-kibocsátása a 2015-ös mért adat óta folyamatosan növekszik. Magyarország a 42. helyezést érte el a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutatóban (CCPI 2019).

Fotó: SolarGIS/Wikimedia Commons

A CCPI tizennégy éve 14 kategóriában pontozza 56 ország és az Európai Unió éghajlatvédelmi teljesítményét. A legfrissebb mutató szerint az összesített listát Svédország vezeti, Marokkó a második, Litvánia a harmadik legjobb. A rendkívül gyengén teljesítők között szerepel az Egyesült Államok és Kína.

Kaderják Péter energia- és klímaügyi államtitkár szerint ennek ellenére nem érdemes lebecsülni az ország teljesítményét, amit a klímaváltozás elleni küzdelemben tesz.

„A rendszerváltozás óta 30 százalékkal csökkentettük az üvegházhatású gázok kibocsátását, ez Európában is kiemelkedőnek számít. Emellett az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátásunk 6 tonna, míg az európai átlag 8 tonna” – mondta el Kaderják Péter energiaügyi államtitkár az InfoRádiónak.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam