2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaútlevelet terveznek

143 millió ember veszítheti el az otthonát a klímaváltozás miatt 2050-ig.

Az éghajlatváltozás miatt lakhelyüket elhagyó emberek számára „klímaútlevél” bevezetését szorgalmazzák az ENSZ szakértői, akik szerint 2050-ig természeti katasztrófák miatt mintegy 143 millió ember kényszerülhet otthona elhagyására.

A december 3-án kezdődött, péntekig tartó katowicei COP24 klímacsúcson az ENSZ Egyetem (UNU) környezeti és emberi biztonsági kutatóintézetének (UNU-EHS) munkatársai mutatták be azokat az adatokat, amelyekkel a klímaváltozás és a globális migráció közötti összefüggést szemléltették.

A szakértők szerint az áradások és egyéb szélsőséges időjárási jelenségek miatt manapság évente 20 millió ember változtatja meg a lakhelyét Fotó: MTI/EPA/Nufal Ibrahim

Az általa vezetett intézet kutatásaira hivatkozva Dirk Messner UNU–EHS-igazgató elmondta: ha a világ nem tesz hatékony klímavédelmi lépéseket, 2050-ig a Szaharától délre eső régió, Latin-Amerika és Ázsia lakosai közül 143 millió 2050-ig kénytelen lesz elhagyni otthonát.

Ezért az UNU–EHS javasolja a nemzetközi közösségnek a speciális klímaútlevelek elismerését és bevezetését.

Az ilyen megoldás Messner szerint „az emberre és méltóságára fókuszál”, igazságos, de egyúttal biztonságos is, mert megelőzheti a szervezetlen migrációt.

A klímaútlevél ötletadói szerint az éghajlati okokból útra kelők a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátást jegyző országokban telepedhetnének le, többek között Kínában és az Egyesült Államokban, de Európában is.

Neked ajánljuk
Négy évtizede először csökkent a szén-dioxid-kibocsátás Indiában A kibocsátás lassulása mellett is újabb rekordszintre nőtt a légkör szén-dioxid-koncentrációja májusban Min kéne változtatnunk, hogy hosszú távon, érdemben csökkenjen a kibocsátásunk? Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam