2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fordulatot hozhat az USA klímapolitikájába az újonnan felállt kongresszus?

A tudósok megkongatták a vészharangot, de az amerikai kormányzat eddig nem a klíma megóvásán, hanem az aggodalmas hangok hiteltelenítésén dolgozott.

Az Amerikai Egyesült Államok a katowicei klímacsúcson Oroszországgal, Szaud-Arábiával és Kuvaittal egyetértésben akadályozta meg az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete által kiadott baljós jelentésben foglalt ajánlások elfogadását.

Ugyanakkor Edward J. Markey demokrata szenátor úgy véli, az újonnan felállt kongresszusban minden korábbinál több olyan tag foglal helyet, aki határozott fellépést szeretne a klímavédelem terén.

A massachusettsi szenátor úgy véli, az Amerikai Egyesült államoknak két évtizeden belül 100%-ban tiszta energiára kell átállnia, amit szerinte az innováció és az energiahatékonyság fokozásával lehetne elérni.

Markey fontosnak tartja, hogy minden dollár után, amit az amerikai úthálózat fejlesztésére szánnak, legalább egy dollárt fordítsanak a 21. századi tiszta energiák fejlesztésére, szintén egy dollárt a fenntartható közlekedési alternatívákra és ugyanannyit a víztisztasággal kapcsolatos problémák kezelésére.

Közelről megnézve is zöld lesz? Fotó: NASA Earth Observatory/Wikimedia Commons

„Minden egyes dollárról úgy kell döntenünk, hogy tekintetbe vesszük a klímaváltozás és a klímavédelem szempontjait” – jelentette ki a Boston Globe-ban publikált írásában a politikus, aki szerint az Egyesült Államok erkölcsi felelőssége, hogy a bolygót élhető állapotban őrizze meg az eljövendő generációk számára, ezért az országnak a zöld gazdasági átmenet éllovasává kell válnia.

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat „Zöld fallal” veszi magát körül Mongólia Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: bostonglobe.com
Vissza
Hírfolyam