2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szépségtapasz – szúrt sebre

A Katowicében megtett lépések fontosak, de messze nem elegendőek a klímakatasztrófa elkerüléséhez – fogalmaz a WWF németországi szervezetének közleménye.

Egy súlyos időjárási anomáliákkal terhelt év végén kijelenthetjük, a világ kormányai még mindig késlekednek a globális felmelegedés 1,5 °C-on tartásához szükséges intézkedések meghozatalában.

A klímacsúcs legfontosabb tanulsága, ahhoz, hogy a klímavédelem terén valódi előrelépés történjen, az állampolgároknak sokkal komolyabb nyomás alá kell helyezniük a döntéshozókat

– mondta el Michael Schäfer, a WWF Németország klíma- és energiapolitikai vezetője Katowicében.

Tüntetés Katowicében Fotó: www.wwf.fr

A COP24-en nehéz tárgyalások után sikerült megállapodni a párizsi klímacélok megvalósítását szolgáló szabálykönyvről – ami az együttműködéssel kapcsolatos korábbi nehézségek fényében szép eredmény, ugyanakkor az üvegházhatású gázok koncentrációjának folyamatos növekedését elnézve messze nem elegendő:

Az országok eddig megfogalmazott klímavédelmi vállalásai (NCD) nem elégségesek a katasztrófa elkerüléséhez, és nem sikerült megegyezni egy olyan kötelező és hatékony mechanizmusban, amellyel ezeket a vállalásokat 2020-ra a megfelelő szintre hozhatná. Ehhez az ENSZ-nek további lépéseket kéne tennie

– véli Schäfer.

A WWF szakértője ugyanakkor örömteli fejleménynek nevezte a „High Ambition Coalition” nevű kezdeményezést, amelynek keretében az ambiciózusabb országok – köztük Németország és az Európai Unió – azonnal végrehajtandó intézkedéseket, illetve a 2020-ig tartó időszakra vonatkozó határozottabb vállalásokat ígértek.

Ugyanakkor a WWF arra is figyelmeztetett: a német vezetés könnyen a felelőtlen ígérgetés csapdájában találhatja magát, hiszen az intézkedések halogatása és az érdektelenség közel egy évtizede változatlanul magas szinten tartja az ország szén-dioxid-kibocsátását.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper
Tovább a forrásra: wwf.de
Vissza
Hírfolyam