2020. július 9., Lukrécia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem egységesek az elsivatagosodás ellen folytatott uniós küzdelem intézkedései

Az Európai Bizottság nem rendelkezik világos képpel az Európai Unióban egyre nagyobb fenyegetést jelentő elsivatagosodásról és talajromlásról, az eddig tett bizottsági és tagállami lépések nem egységesek – állapította meg az Európai Számvevőszék legújabb jelentése.

A tájékoztatás szerint az elsivatagosodás az éghajlatváltozás következménye, de egyben azon emberi eredetű folyamatokat is jelenti, amelyek következtében a száraz területeket olyan problémák sújtják, mint a csökkenő élelmiszer-termelés, a talaj terméketlensége, a földterületek természetes ellenálló képességének csökkenése és a rosszabb vízminőség.

A jelentés szerint nincsen uniós szintű stratégia az elsivatagosodással és a talajromlással kapcsolatban.

Ehelyett többféle stratégia, cselekvési terv és kiadási program létezik, mint például a közös agrárpolitika, az uniós erdőgazdálkodási stratégia vagy az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodás uniós stratégiája, amelyeknek van ugyan jelentőségük az elsivatagosodással szembeni küzdelemben, de nem arra összpontosítanak.

Fotó: Vince Smith/flickr.com

A számvevőszék szerint módszertant kell kialakítani az unióban megfigyelhető elsivatagosodás és talajromlás mértékének felmérésére, ennek alapján elemezni kell az adatokat, és rendszeresen bemutatni azokat. Emellett pontosabban kell részletezni, hogy 2030-ra miként valósul meg a talajromlás megszüntetésére vonatkozó uniós törekvés, és rendszeresen be kell számolni az előrelépésekről. 

Mint közölték, az európai éghajlatváltozási előrejelzések azt mutatják, hogy az elsivatagosodás kockázata növekszik, már léteznek forró félsivatagok Dél-Európában, és a jelenség észak felé terjed.

Az elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló ENSZ-egyezmény értelmében tizenhárom uniós tagállam nyilvánította magát elsivatagosodás által érintett országnak. 2015-ben az unió és a tagállamok elkötelezték magukat azon törekvés iránt, hogy 2030-ra megszűnjön a talajromlás az unióban.

Neked ajánljuk
Apokaliptikus összeomlás-elméletekre nem, következetes cselekvésre azonban annál inkább szükség van Az új sarkvidéki hőmérsékleti rekordok megerősítését kéri Oroszországtól a Meteorológia Világszervezet Bécs belvárosából kitiltják az autókat Sikeres volt a villanyautók vásárlását támogató pályázat A jószándék kevés lesz: a ma ígéreteit csak a jövő technológiája válthatja valóra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam