2019. október 14., Helén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás miatt még szélsőségesebb időjárásra kell felkészülni

A globális klímaváltozás miatt még szélsőségesebb időjárásra, hőhullámokra, bozóttüzekre, viharokra és szárazságra kell felkészülni – figyelmeztetett csütörtökön Ausztrália vezető tudományos testülete, a CSIRO.

Ausztrália klímája és a kontinenst övező óceánok hőmérséklete 1910 óta egy Celsius-fokkal nőtt. „Adataink azt jelzik, hogy a globális trendeknek megfelelően Ausztrália klímája is tovább melegszik, a mérések kezdete óta feljegyzett tíz legmagasabb hőmérsékletű évből nyolc 2005 után következett be” – hangsúlyozta Helen Cleugh, a CSIRO klímatudományi központjának igazgatója a szervezet jelentésében.

Az igazgató szerint a felmelegedést a légkörbe jutó egyre több üvegházhatású gáz, köztük a szén-dioxid okozza, amely főként a fosszilis üzemanyagok és fűtőanyagok elégetéséből származik. 

Kiszáradt birkalegelő Ausztráliában. A CSIRO jelentése azt is kiemelte: Ausztrália déli részén az április és október közötti csapadékmennyiség az elmúlt húsz évből 17 év átlaga alá került Fotó: VirtualSteve/Wikimedia Commons

Az elmúlt 40 évben Tasmániában végzett mérések is igazolták, hogy a légkörbe jutó szén-dioxid mennyisége nő, és 2016 óta tartósan 400 ppm fölött van. 

Az iparosodás kezdete, az 1750-es évek előtti állapotokhoz képest 46 százalékkal nőtt globálisan a légkörbe jutott szén-dioxid-mennyiség, ez az érték valószínűleg a legmagasabb az elmúlt kétmillió évben.

Neked ajánljuk
Budapesten is több ezren vonultak a klímáért Ceglédbercel, az első magyar okosfalu Az Amazon is felvillanyozza a flottáját Közel 2000 új villanyautó került a magyar utakra az állami támogatásnak köszönhetően A csodavárás buktatóiról
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam