2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem volt még ilyen meleg Ausztriában

Az idei volt a legmelegebb esztendő Ausztriában a meteorológiai feljegyzések 252 évvel ezelőtti kezdete óta.

Az előzetes adatok szerint 2018 hőmérséklete 1,8 Celsius-fokkal haladta meg a sokévi átlagot, míg a korábbi rekordév, 2014 „csak” 1,7 fokkal volt melegebb az átlagnál – közölte csütörtökön a Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG).

A kutatók szerint a 2018-as adatok megerősítik, hogy egyre melegebb a klíma Ausztriában.

A nyárias napok száma – amikor a napi legmagasabb hőmérséklet eléri a 25 fokot – kétszeresen haladta meg az átlagot a legtöbb helyen, egyes térségekben új rekordok születtek. A nyárias napok új országos rekordját a fertőzugi Mosontarcsa (Andau) állította fel 127 nappal.

Fotó: Thomas Tolkien/flickr.com

Szokatlan szárazság sújtotta az ország több részét, egyes térségekben az átlagosnál 20-40 százalékkal kevesebb csapadék hullott, helyenként negatív csapadékrekord született, például Linzben, ahol mindössze 520 milliméter csapadék hullott, kevesebb, mint bármikor a feljegyzések kezdete óta.

Neked ajánljuk
Klímavészhelyzetet hirdetett Hawaii Peking is felveszi a kesztyűt a klímaváltozás ellen Erősebb klímavédelmi kötelezettségvállalásban egyezett meg Peking és Washington Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam