2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

1,5 millió francia követeli, hogy lépjen fel az állam a klímaváltozással szemben

Négy civil szervezet vasárnapig több mint másfél millió aláírást gyűjtött össze Franciaországban ahhoz, hogy beperelje az államot, mert szerintük tétlen a globális felmelegedés elleni fellépésben.

Soha ennyi aláírás nem gyűlt még össze egy ügy érdekében az országban – számolt be az MTI alapján az Index.

A laffairedusiecle.net című oldalon öt nap alatt gyűjtött össze ennyi aláírást a Greenpeace, az Oxfam, az Alapítvány a Természetért és az Emberért (FNH), valamint a Mi Ügyünk.

A szóban forgó civil szervezetek azt tervezik, hogy ha a kormány továbbra sem hoz szerintük megfelelő intézkedéseket a klímaváltozás elleni küzdelemben és a biodiverzitás csökkenése ellen, akkor beperlik a párizsi körzeti bíróságon.

Szmog Párizsban Fotó: Louvre Museum/Wikimedia Commons

Hollandiában egy civil szervezet, az Urgenda már ért el eredményt hasonló módszerrel egy hasonló ügyben: egy alsó fokú bíróság 2015-ben kötelezte az államot, hogy 2020-ig 25 százalékkal csökkentse az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását az országban.

Neked ajánljuk
A klímabarát életmód elterjesztését célozná az új francia klímatörvény Vlagyimir Putyin is részt vesz a klímacsúcson Az EU kiterjeszti szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerét Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam