2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A svéd Uppsala nyerte a WWF globális kihívását

Egy svéd kisváros, Uppsala nyerte el a Természetvédelmi Világalap (WWF) „Egy bolygó” című, városoknak szóló kihívását (One Planet City Challenge).

A kihívás célja, hogy aktivizálja a városokat a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A városokban élők – akik egyre többen vannak –a felelősek a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 70 százalékáért. A WWF ezért azt kéri valamennyi településtől, hogy legyenek sokkal ambiciózusabbak a fejlődést és az innovációt illetően, alkalmazkodva a helyi körülményekhez.

Uppsala több szempontból kiemelkedik a városok közül. Az „Egy bolygó” kihívás során leginkább a város kifinomult, ágazatokon átívelő fenntarthatósági beavatkozásait, valamint a környező régiókban betöltött meghatározó, vezető környezetvédelmi szerepét értékelték.

Bár Uppsala kisváros (mintegy 150 ezer lakossal), a városok fenntarthatóságának globális példaképeként szolgálhat Fotó: Nicola Sap De Mitri/flickr.com

A város ambiciózus, innovatív és tudományosan megalapozott céljait hathatósan teljesíti. „Uppsala szisztematikusan közelít a klímaváltozás és a fenntarthatóság felé, miközben a céljai elérésében együttműködik a szomszédos településekkel” – hangzott el a WWF lengyelországi bejelentésén. – „Kitűnő példát szolgáltat erre metróhálózatuk korszerűsítése, amit a mobilitás tervezése során regionálissá fejlesztettek."

Uppsala a nettó, közös szén-dioxid-kibocsátást legkésőbb 2050-ig száz százalékkal szeretné csökkenteni, és úgymond teljesen „klímapozitívvá” válni.

Fotó: maxpixel.net

„Uppsala fenntarthatósági céljaival kiemelkedik a világ városai közül, ami kézzelfogható eredményeket is hoz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben” – hangsúlyozta a WWF nemzetközi vezérigazgatója, Marco Lambertinia. „A svéd város megmutatja a világnak, hogy egy város ambiciózus fellépéssel jelentős pozitív hatást gyakorolhat az emberiségre és a bolygóra.”

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam