2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világszerte olvadnak a Mikulás rezidenciái

Alaszkától Finnországig mintegy fél tucat sarkvidéki település állítja magáról, hogy náluk található a Mikulás igazi otthona: a globális felmelegedés miatt azonban a téli csodaországok kivétel nélkül olvadásnak indultak.

Svédországban a Mikulást ünneplő turisták Morában gyűlnek össze, ahol a Télapó egyik főhadiszállása található. A Tomteland, azaz szabadosan fordítva Télapóvilág a viking korszakból származó hagyományokat követi. Ám a globális felmelegedés hatásait egyre nehezebb nem észrevenni, és a rénszarvasok viselkedését is összezavarta a szokatlan hőmérséklet.

A terület tavasszal hatalmas árvizekkel küzdött, nyáron pedig – Svédország más területeihez hasonlóan – a közeli erdőket futótüzek pusztították el.

Egy stabilabb éghajlat nem mellesleg az üzletnek is jót tenne, hiszen a helyi sípályákat egyre gyakrabban csak mesterségesen, hógépekkel tudják üzemeltetni.

Fotó: raschau/fliickr.com

A finn Rovaniemi városába évente több tízezer levél érkezik a világ minden táján élő gyerekektől. A lappföldi város az északi sarkkörön található, és itt fekszik Mikulásfalva is, benne a Télapó dolgozószobájával és Postahivatalával is, ahol szorgos postásmanók válogatják a színes-rajzos borítékokat. A településen azonban az idei nyár több héten át hihetetlenül forró és száraz volt, és számtalanszor meghaladta a harminc Celsius-fokos hőmérsékletet.

A megszokotthoz képest a téli havazás is igen későn érkezett és a turisztikai vállalkozások kénytelenek voltak improvizálni, hogy kiszolgálják az ide látogató turisták igényeit.

A hómobil és a kutyás szán helyett így hajós kirándulásokat szerveztek a kristálytiszta vízen Fotó: Stefanie Kurtz/flickr.com

A finn Mikulás, Joulupukki karácsony alkalmából ezt üzente a világnak: „Barátunk, a természet nagy bajban van, mindannyian együtt adhatunk neki egy karácsonyi ajándékot, azt, hogy vigyázunk rá.”

Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében A koronavírus-válság bebizonyította: a fenntartható vállalati működés nem múló divathullám Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam