2019. november 20., Jolán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világszerte olvadnak a Mikulás rezidenciái

Alaszkától Finnországig mintegy fél tucat sarkvidéki település állítja magáról, hogy náluk található a Mikulás igazi otthona: a globális felmelegedés miatt azonban a téli csodaországok kivétel nélkül olvadásnak indultak.

Svédországban a Mikulást ünneplő turisták Morában gyűlnek össze, ahol a Télapó egyik főhadiszállása található. A Tomteland, azaz szabadosan fordítva Télapóvilág a viking korszakból származó hagyományokat követi. Ám a globális felmelegedés hatásait egyre nehezebb nem észrevenni, és a rénszarvasok viselkedését is összezavarta a szokatlan hőmérséklet.

A terület tavasszal hatalmas árvizekkel küzdött, nyáron pedig – Svédország más területeihez hasonlóan – a közeli erdőket futótüzek pusztították el.

Egy stabilabb éghajlat nem mellesleg az üzletnek is jót tenne, hiszen a helyi sípályákat egyre gyakrabban csak mesterségesen, hógépekkel tudják üzemeltetni.

Fotó: raschau/fliickr.com

A finn Rovaniemi városába évente több tízezer levél érkezik a világ minden táján élő gyerekektől. A lappföldi város az északi sarkkörön található, és itt fekszik Mikulásfalva is, benne a Télapó dolgozószobájával és Postahivatalával is, ahol szorgos postásmanók válogatják a színes-rajzos borítékokat. A településen azonban az idei nyár több héten át hihetetlenül forró és száraz volt, és számtalanszor meghaladta a harminc Celsius-fokos hőmérsékletet.

A megszokotthoz képest a téli havazás is igen későn érkezett és a turisztikai vállalkozások kénytelenek voltak improvizálni, hogy kiszolgálják az ide látogató turisták igényeit.

A hómobil és a kutyás szán helyett így hajós kirándulásokat szerveztek a kristálytiszta vízen Fotó: Stefanie Kurtz/flickr.com

A finn Mikulás, Joulupukki karácsony alkalmából ezt üzente a világnak: „Barátunk, a természet nagy bajban van, mindannyian együtt adhatunk neki egy karácsonyi ajándékot, azt, hogy vigyázunk rá.”

Neked ajánljuk
Az Európai Unió, Norvégia és Izland erősíti az együttműködést az éghajlatváltozás ellen Rendhagyó expedíció keres választ a változó klíma fontos kérdéseire Így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben Tizenöt óriáshajó szennyezőbb, mint a világ összes gépkocsija Indiában valósággá vált a pénzért vett levegő
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam