2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új gazdaságpolitikával venné fel a harcot a klímaváltozással a brit Munkáspárt

Radikális változtatásokat ösztönözne a gazdaság- és társadalompolitikában a klímaválság kezelése érdekében a brit ellenzéki Munkáspárt (Labour).

„Ha fel akarod venni a harcot a klímaváltozással, nem elégséges többé az az üzenet, hogy újrahasznosítható termékeket vegyél, és megújuló energiaforrásokat használj a háztartásban is, ennél sokkal több kell” – fogalmazott Rebecca Long-Bailey, a párt első számú környezetvédelmi politikusa a Guardiennek adott interjúban.

A munkáspárti politikus az állam teljes hatalmát latba vetné annak érdekében, hogy kiiktassák a szénfelhasználás szükségességét a gazdaságból, és „zöld” munkahelyek százezreit teremtsék Egyesült Királyság-szerte, főleg azokon a területeken, amelyek az elmúlt évtizedekben kikerültek az ország gazdasági vérkeringéséből.

Long-Bailey szerint fontos, hogy a klímaválsággal kapcsolatos szakpolitika ne csak a felmelegedésre adott direkt válaszból álljon. A megváltozott körülményeket az emberek javára kell fordítani oly módon, hogy az új gazdasági lehetőségeket is teremtsen.

Ha a nehézipari súlypontról a mezőgazdaság felé történő eltolódást sikerül megvalósítani, olyan területek is fellendíthetők, amelyek évtizedek óta nem láttak új befektetéseket Fotó: Oast House Archive/Wikimedia Commons

A Labour akadémikusok, szakértők, piaci szereplők és tanácsadók segítségével konkrét szakpolitikai anyagot is kidolgoz a Long-Bailey által vázolt elképzelések alapján, ennek várható elkészülte 2019-re tehető. Vannak azonban olyan alapvetések, amelyek már most körvonalazódtak a program kapcsán:

Hétszeresére szeretnék növelni az Egyesült Királyság Brit-szigeteken kívüli szélenergia-kapacitását, javítani szeretnék az energia-végfelhasználás hatékonyságát mind a 24 millió brit háztartásban, és háromszorosára szeretnék növelni az ország napenergia-kapacitását

– számolt be a Guardian alapján a Mérce.

Fotó: Daniel Chapman/flickr.com
Neked ajánljuk
Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam