Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meglehetősen sötét a közel-keleti országok nem oly távoli jövője

A klímaváltozással együtt járó extrém hőmérsékletek és szélsőséges időjárási események nem egyformán sújtják a Föld különböző régióit. A Közel-Kelet különben is nehéz sorsú államait a globális felmelegedés újabb, könnyen lehet, hogy megoldhatatlan kihívás elé állíthatja.

Az IPCC utolsó, nagy visszhangú klímajelentéséhez felhasznált 6000 tanulmány egyikében az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói azt vizsgálták, milyen hőmérsékleti és páratartalmi viszonyok uralkodnak a 21. század második felében a régióban, ha nem sikerül csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A szárazság és a szélsőségesen magas hőmérséklet a régió vízellátásában és élelmiszer-termelésében már most is komoly nehézségeket okoz.

Azonban a forróság, különösen, ha nagyobb víztömegek környezetében, magas páratartalommal együtt jelentkezik, az emberi szervezetet közvetlenül is hatalmas kihívások elé állítja.

Dubaji látkép. A kilátások nem túl biztatóak, hiszen az egyre melegebbé váló időjárás elviselésére csúcsra járatott klímaberendezések üzemeltetése is hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás fokozódásához Fotó: Vikramjit Kakati/Wikimedia Commons

A hőmérséklet és a páratartalom együttes mérésére szolgál az ügynevezett nedves hőmérséklet (TW – wet bulb temperature). Az Arab-félszigeten jelenleg előforduló 40 °C-os nyári hőmérséklet általában 28, olykor a nagyon kellemetlennek számító 30 fokos nedves hőmérséklet-értékekkel jár együtt.

Ugyanakkor 2070-re egyes területeken akár a 35 fokos nedves hőmérséklet is rendszeressé válhat a régióban, amit egy jó egészségi állapotban lévő, edzett felnőtt is legfeljebb hat órán keresztül képes elviselni a hőguta kockázata nélkül.

A tanulmány prognózisa szerint, ha a globális felmelegedés megfékezésére irányuló erőfeszítések nem járnak eredménnyel, Abu-Dzabi, Dubaj, Doha, Dhahran és Bandar Abbas területén a nedves hőmérséklet rendszeresen meghaladhatja a 35 fokos értéket, ami egyet jelentene azzal, hogy ezek a városok emberi lakhatásra alkalmatlanná válnak.

Neked ajánljuk
Az EU hét tagállamban több mint 1,4 milliárd eurót fordít zöldprojektekre Sosem mértek még enyhébb telet Oroszországban Mit hozhat a klímavédelemben a koronavírus miatt zuhanó olajár? Ingyen varr szájmaszkot egy varrónő, a szabásmintát is közreadta A Tesla hamarosan a közlekedési lámpák jelzéseit is felismerheti
Tovább a forrásra: euractiv.com
Vissza
Hírfolyam