2020. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Antonio Guterres a közös erőfeszítések folytatására buzdít

Az egész világ nyer azon, ha a nemzetközi együttműködés működik – hangsúlyozta szombaton közzétett újévi üzenetében António Guterres, az ENSZ főtitkára.

A portugál tisztségviselő aláhúzta, hogy a világszervezet 2019-ben is arra fog törekedni, hogy összehozza egymással a világ népeit, hidakat építsen, és teret adjon a megoldáskeresésnek.

„Az új év kezdetén fogadjuk meg, hogy szembenézünk a fenyegetésekkel, megvédjük az emberi méltóságot, és jobb jövőt építünk közösen!” 

– hangoztatta videóüzenetében Guterres.

Fotó: United Nations /youtube.com

Az ENSZ-főtitkár tavalyi üzenetében „vörös riadót” fújt, mert a világra számos veszély leselkedik. Idén úgy fogalmazott, hogy nyugtalanító időket élünk, s a klímaváltozással az emberiség továbbra sem tud lépést tartani. 

Guterres üzenetében fontosnak tartotta kiemelni, hogy az ENSZ-nek sikerült összehoznia a világ országait, és Katowicében sikerült megállapodni a párizsi klímamegállapodás végrehajtásáról.

António Guterres ENSZ-főtitkár az ENSZ 24. nemzetközi klímakonferenciáján
Fotó: MTI/EPA/Hanna Bardo

Kiemelte azt is, hogy a geopolitikai megosztottság mélyülése miatt a konfliktusok rendezése is nehezebbé vált. Hozzátette, hogy a világban ma rekordszámú ember keres biztonságot és menedéket, növekszik az egyenlőtlenség, „az emberek pedig megkérdőjelezik azt a világot, melyben egy maréknyi ember ugyanannyit birtokol, mint az emberiség fele”. Ezzel kapcsolatban az ENSZ migrációs és menekültügyi paktumának fontosságát hangsúlyozta.

Neked ajánljuk
Melbourne levegője a legrosszabb a világon Tovább tombolnak a tüzek Ausztráliában Segítséget kapnak a klíma miatt szorongó izlandi diákok Magyarország medencében fekszik, ezért nagyobb a légszennyezettség a környező országokhoz képest A tűz után most a víz pusztít Ausztráliában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam