2020. október 27., Szabina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Antonio Guterres a közös erőfeszítések folytatására buzdít

Az egész világ nyer azon, ha a nemzetközi együttműködés működik – hangsúlyozta szombaton közzétett újévi üzenetében António Guterres, az ENSZ főtitkára.

A portugál tisztségviselő aláhúzta, hogy a világszervezet 2019-ben is arra fog törekedni, hogy összehozza egymással a világ népeit, hidakat építsen, és teret adjon a megoldáskeresésnek.

„Az új év kezdetén fogadjuk meg, hogy szembenézünk a fenyegetésekkel, megvédjük az emberi méltóságot, és jobb jövőt építünk közösen!” 

– hangoztatta videóüzenetében Guterres.

Fotó: United Nations /youtube.com

Az ENSZ-főtitkár tavalyi üzenetében „vörös riadót” fújt, mert a világra számos veszély leselkedik. Idén úgy fogalmazott, hogy nyugtalanító időket élünk, s a klímaváltozással az emberiség továbbra sem tud lépést tartani. 

Guterres üzenetében fontosnak tartotta kiemelni, hogy az ENSZ-nek sikerült összehoznia a világ országait, és Katowicében sikerült megállapodni a párizsi klímamegállapodás végrehajtásáról.

António Guterres ENSZ-főtitkár az ENSZ 24. nemzetközi klímakonferenciáján
Fotó: MTI/EPA/Hanna Bardo

Kiemelte azt is, hogy a geopolitikai megosztottság mélyülése miatt a konfliktusok rendezése is nehezebbé vált. Hozzátette, hogy a világban ma rekordszámú ember keres biztonságot és menedéket, növekszik az egyenlőtlenség, „az emberek pedig megkérdőjelezik azt a világot, melyben egy maréknyi ember ugyanannyit birtokol, mint az emberiség fele”. Ezzel kapcsolatban az ENSZ migrációs és menekültügyi paktumának fontosságát hangsúlyozta.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései A juharfa egy faja véd a legjobban a káros UV-sugárzás ellen Újra Nyíregyházán Európa legnagyobb afrikai elefántja (képgalériával) Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam