2020. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Brutális karácsonyi hőhullám Ausztráliában

Ausztrália kapcsán senki se számít arra, hogy fehér karácsonyról számolnak be a híradások, ám a kontinensen most minden melegrekord megdőlni látszik. Az ország délkeleti részén átlagosan 14 fokkal volt melegebb a karácsonykor megszokottnál.

A hőmérséklet napokig meghaladta 40 °C-ot is. A hőség miatt nagyobb a kockázata az erdőtüzeknek és tűzvészeknek, ezért a hatóságok rendkívüli riasztást adtak ki, illetve tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az érintett területeken – adta hírül a CNN alapján az Index.

A hőhullámnak azonban várhatóan még nem mostanában lesz vége, ugyanis jellemzően január az ország legmelegebb hónapja. Sydney-ben tavaly januárban 47,3 °C volt, ezzel egy fok híján megdőlt egy közel 80 éves melegrekord. Sokan attól tartanak, hogy ez a mostani hőség csak egy még szélsőségesebb időjárás előjele.

Strandolók Sydney egyik tengerparti strandján, a Bondi Beachen 2018. december 28-án
Fotó: MTI/EPA/AAP/Joel Carrett

A helyi klímakutató intézetek (Bureau of Meteorology, CSIRO) éghajlatváltozással foglalkozó jelentése szerint egyértelműen a klímaváltozás tünetei az Ausztráliát sújtó egyre gyakoribb extrém hőhullámok, a hosszabbodó száraz évszakok, valamint a tengeri hőhullámok és az óceánok szintjének emelkedése.

Az idei klímajelentés megállapította, hogy a szélsőségesen meleg napok száma évről évre emelkedik. A száraz évszakok hosszabbak lettek, az ország néhány részén hónapokkal tovább tartanak, mint szoktak. Ausztrália körül egy teljes fokot emelkedett az óceán hőmérséklete 1910 óta, ami hatással van a tengeri hőhullámok gyakoriságára, valamint a tengeri élővilágra, így a korallzátonyokra is.

Neked ajánljuk
Ismét bebizonyosodott, hogy rekordmeleg május van mögöttünk Az Alpok magasabban fekvő területeit is érinti a klímaváltozás Brutális áradás pusztított Szerbiában A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam