2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megvan az ellenszer, már csak használni kéne

Az emberiség szén-dioxid-kibocsátása változatlanul növekszik, pedig a kormányok és cégek is rengeteget tesznek azért, hogy ez ne így legyen. Csakhogy eközben őrült sebességgel nő a gazdaság és a társadalom energiaigénye.

Bár az emberiség arról már lemaradt, hogy megelőzhesse a felmelegedés okozta károkat, mostanra legalább az ehhez szükséges technológia – például a megújuló energiaforrások formájában – rendelkezésre áll. Hiányoznak viszont a hatásos szakpolitikák – idézi John Stermant, az MIT professzorát a G7 elemzése.

Hasonlóan vélekedik William Nordhaus, a Yale Egyetem Nobel-díjas professzora is, aki szerint

a szén-dioxid-kibocsátást olyan keményen kellene megadóztatni, hogy tényleg elmenjen az emberek kedve a fosszilis energiahordozók használatától, kevesebbet autózzanak, és a leghatékonyabban működő járműveket vásárolják meg.

A hasonló kezdeményezések társadalmi fogadtatása azonban kétségessé teszi, hogy ez a változás valóban megvalósítható lenne-e. (Gondoljunk csak a Franciaországban meghiúsult benzinadóra.)

A pártfüggetlen sárga mellényes mozgalom november közepén szerveződött Franciaországban az üzemanyagadó emelése ellen Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg

A közös erőfeszítések is akadoznak

Ráadásul megfelelő hatáskörök hiányában a nemzetközi klímaegyezmények és a kérdésben érintett szervezetek sem ösztönzik elég erősen az országokat abban, hogy visszafogják az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Nordhaus szerint, mint minden országok közötti együttműködés során,

a klímavédelemben is vannak potyautas országok a környezetvédelmi megállapodások aláírói körében.

Csakhogy az egész Földet érintő éghajlatváltozás esetében ez a stratégia különösen veszélyes, hiszen az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) októberi jelentése szerint tizenkét évünk maradt arra, hogy megfékezzük a globális felmelegedést.

Nő a megújuló energia aránya – csakhogy az energiafogyasztásunk is Fotó: David Clarke/flickr.com

Sajnos azonban egyáltalán nem biztos, hogy a sokkoló tudományos eredmények a megfelelő hatást váltják ki.

Az egyre reménytelenebbnek tűnő helyzetben ugyanis kialakulhat egyfajta bénult pesszimizmus, aminek következtében az országok, cégek és egyének inkább nem tesznek semmit sem a károsanyag-kibocsátásuk csökkentésére.

Ez pedig egyre súlyosabb károkhoz és egy öngerjesztő folyamat beindulásához vezethet – figyelmeztet Hajdu Miklós a G7-en.

Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Putyin: csökkenjen az 1990-es szint alá az üvegházhatású gázok kibocsátása Oroszországban A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” A körkörösségre fókuszál a MOL Katasztrofális áradások nyomaira bukkantak a Marson
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam