2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos ózonszennyezést okozott a légszennyezés elleni harc Kínában

Mintegy 40 százalékkal csökkent a levegőben lévő szálló por (PM2,5) koncentrációja a kelet-kínai városokban azóta, hogy a kínai kormány 2013-ban szigorú intézkedéseket rendelt el a légszennyezés elleni harcban, ám a drámai mértékű csökkenés megváltoztatta a légkör összetételét, és súlyos ózonszennyezést idézett elő. 

Az elmúlt években Kínában a levegő minőségének figyelésére több mint ezer megfigyelőállomást hoztak létre, amelyek soha nem látott mennyiségű adatot szolgáltattak a környezet állapotáról. A Nankingi Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói az adatokat tanulmányozva figyeltek fel a meglepő jelenségre, tanulmányukat az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) tették közzé.

Az ózon a szmog egyik fő összetevője, egy sor kémiai reakció során jön létre. Az energiafelhasználásból származó nitrogén-monoxidból nitrogén-dioxid keletkezik, a folyamatot elősegítik a kipufogógázok szénhidrogénjei és a természetes szénhidrogének. A nitrogén-dioxid a napfény hatására nitrogén-monoxiddá és atomos oxigénné bomlik, utóbbi pedig egy oxigénmolekulával ózont alkot Fotó: kmh192/youtube.com

A kínai és az amerikai kutatók kimutatták, hogy a szálló por egyfajta szivacsként működik az ózonszennyezést okozó vegyületeket illetően, felszívja azokat, és megakadályozza az ózonképződést.

„Oly sok szálló por volt a kínai városok levegőjében, hogy ez csökkentette az ózonképződést” – idézte Daniel Jacobot, a tanulmány társszerzőjét a Harvard Egyetem közleménye.

Fotó: Kevin Dooley/flickr.com

„Soha nem figyeltünk meg ilyet sehol a világon, mivel egyetlen országban sem csökkentették ilyen gyors mértékben a szállópor-kibocsátást. Kínának négy év kellett ahhoz, amit az Egyesült Államokban 30 év alatt értek el” – magyarázta.

Ahogyan a PM2,5-szint csökken, az ózonszennyezés egyre súlyosabb lesz – mondta Ke Li, a tanulmány első szerzője. A tanulmány eredményei azt jelzik, hogy plusz erőfeszítésekre van szükség a nitrogén-oxid és az illékony szerves vegyületek csökkentésre, meggátolandó az ózonszennyezés mértékét – hangsúlyozták a kutatók.

Neked ajánljuk
A felmelegedés ritkábbá, de erőteljesebbé teheti a hurrikánokat A klíma bánhatja Kína újraindítását? A lakáson belüli légszennyezés is elbutít Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal...
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam