2019. augusztus 23., Bence
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországnak vezető szerepe lehet a nyugat-balkáni országok éghajlatvédelmi fejlesztéseiben

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a dél-koreai székhelyű Globális Zöld Növekedési Intézet (GGGI) által közösen létrehozott társaság hat országban – Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia – végezhet klímavédelmi tevékenységet.

A párizsi klímamegállapodás végrehajtásának elősegítése érdekében jön létre a Nyugat-balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. A központ felállítása Magyarország elköteleződését bizonyítja a párizsi klímavédelmi megállapodás iránt.

A projekt célzott tevékenységeken keresztül támogatja a kibocsátáscsökkentési intézkedéseket és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást a térségben – fogalmaz a minisztérium közleménye.

A ITM kiemelte, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően a magyar vállalkozások klímafinanszírozási pályázati lehetőségekhez férhetnek hozzá a térségben.

A finanszírozásához szükséges, éves szinten várhatóan több százmillió forintos keretösszeget a kvótabevételek terhére biztosítja majd a minisztérium.

A közlemény idézi Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkárt, aki hangsúlyozta, hogy a magyar kormány és az intézet az elkülönített alappal a nyugat-balkáni régió zöld átalakulását kívánja elősegíteni. 

Fotó: NASA

Pan Gimun, a GGGI elnöke, korábbi ENSZ-főtitkár elmondta, a magyar kezdeményezés kritikus szerepet játszik a zöldinfrastruktúra-beruházások támogatásában. A GGGI becslése szerint az alap első fázisában minden projekt-előkészítésre fordított 100 ezer dollár közel 10 millió dollárt mozgósíthat az infrastrukturális beruházásokban.

A központ már 2019-től segítheti a projekt-előkészítést és kapacitásépítést a régióban a finanszírozási támogatáson keresztül a vízgazdálkodás, az erdészet és a fenntartható energiahasználat területén.

Létrehozása egy kiterjedtebb és ambiciózusabb erőfeszítés felé tett első lépés, hiszen várhatóan 2021-ben felállhat egy többszereplős pénzügyi alap a regionális és V4+ országok lehetséges bevonásával, klímaprojektek közös megvalósítása érdekében – közölte az ITM.

Neked ajánljuk
Alkotmányos rangra emelné a klímavédelmet a bajor miniszterelnök Látványos klímademonstráció a Szabadság hídon Naperőművet épített a Videoton Holding Szibériát is élhetetlenné teszi a klímaváltozás Kétmilliárdos fejlesztés az oroszlányi hulladékkezelőnél
Forrás:
Vissza
Hírfolyam