2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális trendnél is jobban melegszik Magyarország

Az 1901 óta vezetett mérések szerint 2018 lett a legmelegebb év Magyarországon, a felmelegedés a globális melegedésnél is nagyobb mértékű – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI számára készített elemzéséből.

A tavalyi év középhőmérséklete országos átlagban 11,99 Celsius-fok volt. Ez az 1981–2010-es normál értéket 1,66 fokkal múlja felül.

Külön kiemelték, hogy a 10 legmelegebb év közül 8 az ezredforduló utáni évek közül került ki. Magyarországon a melegedés mértéke a múlt század elejétől 1,23 fok, ami a globális melegedés trendjét némileg meghaladja

– olvasható az elemzésben.

2018 rendkívül enyhe januárral kezdődött, az év során csak a február és a március volt hidegebb a sokéves átlagnál. Ezt meleg április és május követte. Míg az első tavaszi napon mínusz 24,6 fokot rögzített az automata Sátorhelyen, a tavasz utolsó napján már 32,9 fok volt a sajópüspöki állomáson. Összességében a 3. legmelegebb tavasz volt a tavalyi.

Nyárias meleg a keszthelyi strandon 2018. április 21-én
Fotó: MTI/Varga György

A nyári hónapok közül az augusztus került be a legforróbb augusztusok sorába, a 4. helyre, ősszel pedig októberben alakult jóval átlag felett a hőmérséklet.

A csapadékviszonyokat tekintve a tavaszi hónapok változatos képet mutattak. Míg a március csapadékosabb volt a szokásosnál, addig májusban, de leginkább áprilisban jelentős volt a csapadékhiány. Március a 3. legcsapadékosabbnak, míg április a 6. legszárazabbnak bizonyult 1901 óta.

A nyári csapadék jellemzően szélsőséges időbeli és térbeli eloszlással érkezett.

Heves esőzések során több településen, egy-egy napon a szokásos havi csapadék többszöröse hullott, ugyanakkor az északkeleti országrészben augusztusra már csapadékhiány alakult ki.

Szárazságtól megrepedezett talaj egy kukoricatarlón 2018. augusztus 23-án Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az év utolsó hónapja az átlagosnál szárazabb volt, így összességében átlag körüli: 589,9 milliméter csapadék hullott 2018-ban országos átlagban.

Neked ajánljuk
Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Lezúduló csapadék, villámárvizek, csodás felhőjelenségek – Itt a zivatarszezon Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam