2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az antarktiszi olvadás késlelteti a felmelegedést, de ez se jó hír

Klímakutatók szerint az Antarktisz jégtakarójának olvadása lassítja majd a légkör felmelegedését, ugyanakkor gyorsítja a globális tengerszint emelkedését.

Ahogy az Antarktiszon felhalmozott óriási jégtartalék a klímaváltozás hatására folyamatosan olvad, az óceánokba kerülő víztöbblet a hőelnyelő hatása révén körülbelül egy évtizeddel visszafogja a légkör melegedését – jósolják az Arizonai Egyetem (UA) klímakutatói a Nature hasábjain.

Az egész Föld ettől még továbbra is melegedni fog, de a légkör az eddig jósoltnál lassabban követi majd a trendet, mert a hő egy része elnyelődik majd az óceánokban

– magyarázta az UA Földtudományi Tanszékén posztdoktori munkáját végző Ben Bronselaer kutató. „A felmelegedés nem lesz annyira gyors, mint gondoltuk, viszont a tengerszint emelkedése rosszabb lesz a vártnál.”

Fotó: NASA Goddard Space Flight Center/flickr.com

A megfigyelések szerint az antarktiszi jégtakaró olvadása az elmúlt években felgyorsult. Az UA vezette kutatócsoport eredményei arra utalnak, hogy a világtengerek szintemelkedése 2100-ra 25 cm-rel meghaladhatja az eddig becsült 75 cm-es értéket.

„Eddig senki sem tekintett átfogóan arra a kérdésre, mit jelent az antarktiszi olvadás a globális klíma egészére nézve” – mondta el Bronselaer, aki munkatársaival együtt úgy módosította a legújabb számítógépes klímamodellek egyikét, hogy az magában foglalja az olvadás hatását.

Az olvadó jég hozzáadása a modellhez azt eredményezte, hogy az előrevetített globális hőmérséklet 2053 helyett csak 2065-re növekedett 2 Celsius-fokkal.

Fotó: Chantal Steyn/flickr.com

 Az eredmények Joellen Russellt, a tanulmány rangidős szerzőjét és Bronselaert is meglepték: nem számítottak arra, hogy az antarktiszi olvadékvíz ennyire belenyúlhat a globális klíma alakulásába. Modelljük azonban azt mutatta, hogy

az olvadó jégpáncélból származó extra édesvíz mintegy szigetelő fedőréteget alkot az Antarktisz körüli vizek felszínén, és lassítja a hő kiáramlását.

„Húsz év óta ez az első azonosított klimatikus visszacsatolási folyamat. Az olvadás késlelteti a felmelegedést – ami nem azt jelenti, hogy nem melegszünk, csak azt, hogy kevésbé gyorsan – hangsúlyozta Russell. – Így talán nyerünk még 15 évnyi egérutat.”

Neked ajánljuk
Ezeken a helyszíneken múlhat, hogy sikerülhet-e élhető klímát biztosítani magunknak Gyorsabban kéne búcsút mondanunk a szén-dioxidnak Egy hónapig a növényeké a főszerep a MANK Galériában Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam