2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Országszerte nőtt a légszennyezettség

A levegő magas szállópor-tartalma (PM10) miatt az ország jelentős részén tovább romlott a levegőminőség – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-t.

Putnokon veszélyes, további 16 településen – Budapesten, Dorogon, Dunaújvárosban, Egerben, Esztergomban, Miskolcon, Kazincbarcikán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Sajószentpéteren, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán, Tökölön, Vácon,  Várpalotán pedig kifogásolt a levegő minősége.

Szigeti Tamás, az NNK levegőhigiénés szakértője az MTI-nek jelezte:

magas koncentráció esetén a kis méretű aeroszolrészecskék a szem kötőhártyáját is irritálhatják, így gyakori tünet lehet a könnyezés.

A központ ismételten felhívja a figyelmet, hogy a gyermekek, az idősek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedők lehetőleg kerüljék a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenységet. A Putnokon és annak térségében tartózkodóknál légzőszervi tünetek (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés) jelentkezhetnek. Az érintett településeken a megerősödő szél vagy csapadék hozhat javulást.

A szmog szempontjából a tavalyi tél is küzdelmesen alakult Fotó: MTI/Mohai Balázs

Szigeti Tamás kitért arra is, hogy a fűtési időszakban a legjelentősebb légszennyező forrás a helytelen lakossági tüzelés. A Fűts okosan! kampány honlapján, a www.futsokosankampany.hu oldalon számos hasznos információ található, hogy milyen tüzelőanyag milyen módon használható fűtésre. A légszennyezés elkerülése érdekében a távhővel vagy a földgázzal történő fűtés a legkedvezőbb – közölte.

Neked ajánljuk
Felveszik a kesztyűt a légszennyezéssel az önkormányzatok Felveszik a kesztyűt a légszennyezéssel az önkormányzatok A hulladék elégetése rendkívül szennyező anyagokat juttat a szervezetünkbe A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam