2019. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Brazília egyelőre nem mondja fel a párizsi klímaegyezményt

Jair Bolsonaro év elején hivatalba lépett brazil elnök úgy döntött, hogy egyelőre nem mondja fel a párizsi klímaegyezményt – jelentette be hétfőn Ricardo Salles, a dél-amerikai állam környezetvédelmi minisztere egy São Pauló-i vállalakozói konferencián.

„Egyenlőre fenntartjuk Brazília részvételét (a megállapodásban)” – idézte a tárcavezetőt az UOL helyi hírportál. Salles ugyanakkor elismerte, hogy az új brazil kormányzat több tagja is ellenzi az egyezmény rendelkezéseit.

Jelezte, hogy azok a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó paraméterek, amelyekről Brazília más államokkal megállapodott, megfelel nekik.

Attól tartanak azonban, hogy ha a kibocsátáscsökkentésre vonatkozó elveket és feladatokat kötelező jelleggel átültetik a nemzeti jogba, akkor az később megkötheti a kezüket. 

Guanabara, Brazília Fotó: maxpixel.net

Az októberben megválasztott Bolsonaro választási kampányában jelezte, hogy Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlóan felmondja a párizsi klímaegyezményt, mert az szerinte az ország szuverenitását veszélyeztető rendelkezéseket tartalmaz. Később azonban visszakozott, ugyanakkor továbbra is bírálta az egyezményt. Decemberben kijelentette, hogy a megállapodás átdolgozásra szorul.

A legnagyobb dél-amerikai ország az egyezmény értelmében elkötelezte magát, hogy 2025-ig 37 százalékkal, 2030-ig pedig 43 százalékkal csökkenti az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását.

Neked ajánljuk
Ausztrália 97 milliárd forintnak megfelelő eurót költ klímavédelemre A klímaváltozás az amerikai hadsereg számára is komoly ellenfél Valóban jót tesznek a vegánok a Földnek – írja egy kiszivárgott hivatalos jelentés Rengeteg település csatlakozna az európai mobilitási héthez Amikor megfordítjuk az esernyőt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam