2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Soha nem olvadt ilyen gyorsan az Antarktisz jege

Soha nem olvadt ilyen gyorsan az Antarktisz jege: mintegy hatszorosára gyorsult fel a jégolvadás az elmúlt negyven évben, és ez a folyamat még jobban emelheti a következő évszázadokban a tengerszintet és az ember által előidézett klímaváltozás mértékét – figyelmeztetett egy nemzetközi tudóscsoport.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányában a Kaliforniai Egyetem kutatói vezette amerikai–francia–holland tudóscsoport légi felvételek, műholdas mérések és számítógépes modellek segítségével kimutatta, hogy 1979 óta a térség 176 medencéjében miként gyorsult fel a jégolvadás.

2009 óta az Antarktisz mintegy 252 milliárd tonnányit veszített évente jégtömegéből, az 1979–90 közötti időszakban ez évente 40 milliárd tonnát tett ki.

Ez azt jelenti, hogy csupán az Antarktisz elolvadt jege 13,2 milliméterrel emelte a tengerszintet az elmúlt négy évtizedben.

A jégolvadás mostani mértéke 15 százalékkal nagyobb, mint azt egy 1 évvel korábbi tanulmányban kimutatták.

Fotó: NASA Earth Observatory/flickr.com

„Ez csak a jéghegy csúcsa” – hangsúlyozta Eric Rignot, a Kaliforniai Egyetem professzora, a kutatás vezetője. A nagy különbség abból származik, hogy a mérések kimutatták, a viszonylag stabilnak tartott Kelet-Antarktisz 51 milliárd tonna jeget veszít évente – magyarázta.

A kelet-antarktiszi térségről eddig úgy vélték a kutatók, hogy jobban ellenáll azoknak a drasztikus változásoknak, amelyek a Nyugat-Antarktisz jégtakaróit sújtják.

A nyugat-antarktiszi és az Antarktisz-félszigeti olvadás a jégveszteség mintegy négyötödét teszi ki. A kelet-antarktiszi olvadás növeli annak a kockázatát, hogy a következő évszázadban több mint tízlábnyival (több mint három méterrel) emelje a tengerszintet – tette hozzá.

Michiel van den Broek, az Utrechti Egyetem professzora elmondta, hogy a kelet-antarktiszi Wilkes-föld jégolvadása a tudomány számára egy új terület. „Nagyon fontos, hogy kiderítsük, mi történik ott” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek.

Neked ajánljuk
A fejlett országok még mindig adósak a szolidaritással Az ember évszázadokkal ezelőtt is hatással volt különböző területek éghajlatára A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam