2019. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2019-ben Oslo lesz „Európa Zöld Fővárosa”

A norvégiai Oslo nyerte el a 2019-es Európa Zöld Fővárosa címet egyebek közt azzal az átfogó megközelítésű programmal, amely a biodiverzitás megőrzését, a társadalmi befogadást, illetve a tömegközlekedés és az egészségügy fejlesztését is magában foglalja.

Az Európai Bizottság közleménye kiemelte: a zsűri nagyra értékelte a norvég fővárosnak az autós közlekedés visszaszorítását célzó kezdeményezését.

„Az európaiak több mint kétharmada városokban él. Az Európa Zöld Fővárosa cím mutatja, hogy a városok úgy is növekedhetnek, hogy közben megőrzik zöld szívverésüket” – idézi Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztost a Népszava.

A 2010-ben létrehozott Európa Zöld Fővárosa címet minden évben olyan város tölti be, amely úttörő a környezetvédelemre tekintettel lévő életmód kialakításában, valamint különleges erőfeszítéseket tett a környezet és az életminőség javítására, a fenntartható fejlődés megteremtésére.

Oslo Fotó: Inge Knoff/flickr.com

A brüsszeli testület arról is beszámolt, hogy az úgynevezett Európai Zöld Levél díjat a belgiumi Leuven és a svédországi Vaxjö megosztva kapja meg 2018-ban. Az elismerésre olyan 20-100 ezres lakosságú városok pályázhatnak, amelyek sokat tettek a környezet javítása érdekében.

Neked ajánljuk
Budapesten is több ezren vonultak a klímáért Ceglédbercel, az első magyar okosfalu Az Amazon is felvillanyozza a flottáját Apró lépésekkel segít zöldülni a dm 9000 háztartást lát el tiszta energiával a MOL napelemparkja
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam