2020. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Melegszenek a Föld permafroszt térségei

Melegszenek a Föld permafroszt térségei, vagyis azok a területek, ahol tartósan fagyott állapotban van a talaj – állapították meg kutatók, akik szerint egy évtized alatt átlagosan 0,3 Celsius-fokkal emelkedett ezekben a régiókban a talaj hőmérséklete.

A szakemberek Szibériában mérték a legnagyobb emelkedést, ahol a fagyott talaj átlaghőmérséklete 0,9 Celsius-fokkal emelkedett 2007 és 2016 között.

A permafroszt megfigyelésével foglalkozó Global Terrestrial Network for Permafrost (GTN-P) nevű programban dolgozó kutatók az Északi- és Déli-sarkvidék, valamint Európa és Közép-Ázsia hegyvidéki területein lévő 123 pontról gyűjtöttek be adatokat a vizsgált időszak egészére kiterjedően. A mutatók szerint 71 helyszínen nőtt, tizenkettőn csökkent, negyvenen változatlan maradt a hőmérséklet.

A kutatók szerint a talajhőmérséklet növekedése általánosságban összhangban van a globális felmelegedéssel.

Egy különösen meleg alaszkai nyáron olvadásnak indult permafroszt (2004) Fotó: NPS Climate Change Response/flickr.com 

A szakemberek megjegyezték, hogy az olvadó permafroszt – amelyet öt helyszínen is megfigyeltek – olyan szerves anyagokat rejt, amelyekből üvegházhatású gázok szabadulhatnak fel, tovább erősítve a klímaváltozást.

Neked ajánljuk
Melbourne levegője a legrosszabb a világon Tovább tombolnak a tüzek Ausztráliában Segítséget kapnak a klíma miatt szorongó izlandi diákok Klímaváltozási kerekasztal-beszélgetés a KÖVET Egyesülettel A felelős Gasztrohős bebizonyítja: az elviteles doboz is lehet fenntartható
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam