2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Teljesíthető a párizsi klímacél, ha...

Elérhető a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása, ha azonnal megkezdődik a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása – mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport számítógépes modellezéssel. 

A Leedsi Egyetem szakemberei által vezetett tudóscsoport azt vizsgálta, hogyan alakul a globális hőmérséklet, ha a fosszilis tüzelőanyagokra alapuló infrastruktúrát elkezdték volna megszüntetni 2018 végétől – számolt be a Profitline.

Egy olyan forgatókönyvet modelleztek, amelyben a fosszilis üzemanyagú erőműveket, gépjárműveket, repülőgépeket, hajókat és ipari infrastruktúrát – amelyek a globális szén-dioxid-kibocsátás 85 százalékáért felelősek – élettartamuk végeztével, amikor nagyobb mértékű felújításra szorulnának, szenet egyáltalán nem használó alternatívákkal váltják fel.

Fotó: lgbarrio/flivkr.com

A forgatókönyv teljesülése esetén a szén-dioxid-kibocsátás negyven év alatt érné el a zéró szintet.  

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint, ha ez a folyamat megkezdődött volna 2018 végén, és a szén-dioxid-kibocsátás egyenes arányban csökken, akkor 64 százalék az esély arra, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fok alatt lehet tartani az iparosodást megelőző időszakhoz képest.

A kutatás szerint még belül vagyunk azon a határon, hogy elérjük a forgatókönyvünk által felvázolt modellt, annak ellenére, hogy 2018 végén nem kezdtük el a fosszilis infrastruktúrák fokozatos felszámolását – idézte Chris Smitht, a tanulmány vezető szerzőjét a Leedsi Egyetem közleménye, ugyanakkor minden késlekedéssel töltött évvel romlanak az esélyeink.    

A kutatók mindamellett elismerték, hogy tanulmányukban nem vették figyelembe azt, ha a következő évtizedekben bármilyen nagymértékű borulás következik be a klímában, például ha nagy mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe az örökfagy birodalmának jelentős mértékű olvadása miatt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam