2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden baj forrása a túlfogyasztás – véli Ürge-Vorsatz Diána klímakutató

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete legutóbbi jelentése azt vizsgálta, hogyan fékezhetjük meg a globális felmelegedést 1,5 Celsius-foknál. A Nobel-békedíjas testület kibocsátásmérséklésekkel foglalkozó munkacsoportjának alelnökével, dr. Ürge-Vorsatz Diánával a Piac és Profit készített interjút.

„Ha a kibocsátások akkorák maradnak, mint most, körülbelül tizenkét év alatt elköltjük a maradék karbonbüdzsénket, vagyis kimerítjük azt a kibocsátási költségvetést, amit még összesen kipöföghetünk, hogy elérjük az 1,5 Celsius-fokos felmelegedést” – összegezte az IPCC felrázó erejű jelentésének üzenetét Kriston László kérdésére válaszul Ürge-Vorsatz Diána.

A kutató úgy fogalmazott, a párizsi klímamegállapodás pillanatában a 1,5 °C-os cél politikai döntés volt – ekkor még nem támasztották alá tudományos bizonyítékok, hogy ez ténylegesen elérhető is. Mostanra azonban a kutatók kitermelték a helyzet értékeléséhez szükséges tudást: az IPCC jelentése 6000 tanulmány eredményeit összegzi. A következtetése pedig az, hogy „akkor nem emelkedik a hőmérséklet az álomhatár fölé, ha holnaptól nem bocsátunk ki semmiféle üvegházgázt.”

„A mai technológiákkal még lehetséges a felmelegedés megfékezése 1,5 Celsius-foknál, ez a hajó tehát nem ment még el, bár nagyon kell repesztenünk, hogy fel tudjunk szállni rá.”

Ürge-Vorsatz Diána elmondta: a 1,5 °C geofizikai, földtani szempontból egyértelműen megvalósítható, technológiai, műszaki nézőpontból – nagy változások révén, de – lehetséges, és nagy befektetésátrendezés árán gazdaságosság tekintetében is megengedhető. Viszont az intézményrendszer és a környezet szempontjából már bonyolultabb a kép.

Mennyit fogyasztunk el? Fotó: shutterstock.com

A kutató a jelentésben azonosított négy forgatókönyvből kettőt tart reálisnak: amelyek az energiahatékonyságot és a megújulókat, illetve általában a keresletoldali változásokat előtérbe helyezik, utóbbira példaként a húsban gazdag étrendet említette.

A népességszaporulat kérdése kapcsán rávilágított, inkább az életmódunk jelenti a problémát. Úgy véli,

nem mondhatjuk azt a fejlődő országok polgárainak, hogy ők nem vállalhatnak annyi gyereket, amennyit akarnak, hogy mi nyugodtan kocsikázhassunk, amennyit csak akarunk. Különösen, hogy történelmileg mi, a fejlett világ okoztuk a klímaproblémát.

Ürge-Vorsatz Diána szerint minden baj forrása a túlfogyasztásunk: „Arról szólnak ma az üzleti modellek, hogy minél több árut adjunk el az embereknek. A termékeket direkt úgy tervezik, hogy azok néhány éven, de inkább hónapon belül tönkremenjenek, hogy aztán újat vegyünk. Ha pedig nem kell nekünk, beletolnak több millió dollárt a marketingbe, hogy tuti kelljen, még ha előtte soha nem is volt szükségünk rá. Ezt próbálhatjuk így-úgy zöldre festeni, de alapjaiban hibás az üzleti modell.”

A teljes interjú, amely a szén-dioxid-kinyerés és -tárolás lehetőségeit is körüljárja, a Piac és Profit oldalán olvasható.

Neked ajánljuk
Nem egyformán hat a napszakokra a klímaváltozás Az éghajlat megváltozása okozhatta a korai emberfajok vesztét Rohamtempóban emelkedik a hőmérséklet az óceán legmélyebb pontjain Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam