2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos légszennyezettség keseríti az afgán főváros lakóinak életét

A hosszú évek óta bombatámadásokhoz és öngyilkos merényletekhez szokott kabuliak életét ezen a télen egy újfajta, egészségkárosító veszély, a súlyos légszennyezettség is megkeseríti – jelentette hétfői riportjában az AFP francia hírügynökség.

Az afgán főváros levegőjének szennyezettsége mindennap átlépi azt a határt, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még elfogadhatónak tart, és Kabul nemrég felkerült a világ tíz legszennyezettebb városának listájára az AirVisual nevű, levegőminőségi adatokat elemző nemzetközi csoport szerint.

Nincs csapadék, nincs szél, és így a város felett rekednek az elavult, dízelmeghajtású autók, illetve a szén- és fatüzelésű kályhák által kibocsátott káros anyagok.

A tél beállta óta sűrű szmog lepi be az 1800 méter tengerszint feletti magasságban fekvő, ötmillió lakosú afgán fővárost.
Fotó: Joe Burger/Wikimedia Commons

Az áramellátás tartós szünetelése miatt az emberek sokszor kiselejtezett holmik, háztartási hulladékok elégetésére kényszerülnek, ami szintén ront a levegő minőségén.

Ezen a télen a kabuliak minden eddiginél súlyosabb légszennyezettségre panaszkodnak. Helyi orvosok beszámolói szerint jelentősen emelkedett az akut légúti betegségben szenvedők száma, aminek a hátterében a hideg és a szmog áll. 

Neked ajánljuk
A magyar közvéleményt is foglalkoztatja az éghajlatváltozás Áder: minél gyorsabban klímabaráttá kell alakítani a világgazdaságot Fejlődés és fenntarthatóság? Az újrahasznosítás önmagában kevés a műanyagprobléma megoldásához Catering műanyag hulladék nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam