2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több amerikai lát valós fenyegetést a klímaváltozásban

Egy múlt év végén készült felmérés tanúsága szerint rekordmértékben nőtt az ember által okozott klímaváltozás tényének elfogadottsága, illetve az ezzel kapcsolatos aggodalom az Amerikai Egyesült Államokban.

A felmérésben megkérdezettek mintegy 73 százaléka értett egyet az állítással, hogy a klímaváltozás jelenleg is zajlik. Ez az érték március óta három, a 2015-ös felmérés eredményeihez képest pedig egyenesen 10 százalékkal nőtt – írja a The New York Times.

Ennél is nagyobb mértékben nőtt azok száma, akik őket személyesen is érintő ügyként tekintenek a klímaváltozásra, illetve aggodalommal tölti el őket.

Árvíz egy amerikai kertvárosban Fotó: DVIDSHUB/climatevisuals.org

Anthony Leiserowitza, a Yale programjának vezetője úgy véli, 

„az emberek kezdik megérteni, hogy a klímaváltozás itt van, most zajlik,
az USA-ban, az én államomban,
az én közösségemben,
olyan embereket és helyeket érint,
amelyek fontosak a számomra”.

A kutatók nagy örömmel nyugtázták a változást, amely feltételezésük szerint egyrészt a tavaly publikált aggasztó hangvételű klímajelentéseknek, másrészt az ország területén tapasztalt szélsőséges időjárási eseményeknek (a Florence és a Michael hurrikán pusztításának) és a pusztító erdőtüzeknek tudható be.

Az amerikai elnöknek a klímaváltozás kapcsán folytatott szkeptikus kommunikációja a a kutatók megítélése szerint a szándékolttal ellentétes hatást vált ki: fokozza a médiaérdeklődést, és Donald Trump megosztó véleményével a többség nem azonosul.

Neked ajánljuk
Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Közel 140 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a légkörbe az esztergomi régióban Európa legnagyobb bankja beszáll a klímaváltozás elleni harcba Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: nytimes.com
Vissza
Hírfolyam