2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az időjárás manipulálásával védekeznének Dél-Koreában a légszennyezés ellen

Az ázsiai ország azzal kísérletezik, hogy felhőmagvasítás segítségével a Sárga-tenger fölött mossák ki a levegőből a Kínából érkező szálló port.

Kína a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint szénből fedezi energiaszükségletei háromnegyedét, nem csoda, hogy sokszor elviselhetetlenül fullasztó a levegő az országban. Bár az elmúlt években sikeres intézkedésekkel harmadára csökkentették a városokban a PM2,5 szálló por koncentrációját.

Azonban a szennyezés mértéke még így is jóval meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott határértékeket, miként Dél-Koreában is, amikor a szelek a két országot elválasztó tengeren át feléjük sodorják a szálló port. 

„A kísérlet célja annak megállapítása, hogy működik-e ez a technológia, és valóban hatékony-e a szálló por kimosására” – mondta el egy koreai szóvivő. Idén összesen 15 ilyen kísérletet terveznek. Szöulnak ugyanakkor nincs bizonyítéka arra, hogy a sárga-tengeri összes szálló por Kínából érkezik.

Dél-Korea a NASA műholdképén Fotó: NASA/Wikimedia Commons

Sin Csing Hjon kormánypárti parlamenti képviselő szerint a legutóbbi légszennyezés alkalmával a leginkább érintett terület a Kínához legközelebb eső, Szöultól 200 kilométerre nyugatra fekvő Pengnjong szigete volt.

„A kínai állítások, amelyek szerint nem szabad Dél-Korea teljes légszennyezési problémáját nekik tulajdonítani, ellentétesek a dél-koreaiaknak a tiszta környezetben éléshez való jogával” – hangsúlyozta a képviselő közleményében.

Neked ajánljuk
Úton a tisztább levegő felé Mi szennyezi a lakás levegőjét? A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat Célba ért a folyómentő teherautó
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam