2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pusztító háborúkat eredményez a klímaváltozás

A Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet (IIASA) friss adatai alapján az éghajlatváltozás is hozzájárul a fegyveres konfliktusok kialakulásához és az elvándorláshoz. A jelenségre a szíriai polgárháború az egyik példa.

Az új tanulmány kiemeli, hogy ez az első alkalom, amikor a rendelkezésre álló adatok alapján ok-okozati összefüggést állapítottak meg az éghajlatváltozás, a konfliktusok és a migráció között – írja az MTI alapján a 24.hu.

A kutatók úgy vélik, a klímaváltozás hatásai kiemelten fontos szerepet játszottak az arab tavasz felkeléseinek kirobbanásában.

Szíriában 2007 és 2010 között az éghajlatváltozás által okozott nagy szárazság gyenge termést eredményezett, emiatt a lakosság egy része a vidéki területekről a városokba vándorolt Fotó: pixabay.com

A városban élők száma 2002 és 2010 között 8,9 millióról 13,8 millióra nőtt. A folyamat túlnépesedéshez, munkanélküliséghez, politikai zavargásokhoz és végül polgárháborúhoz vezetett.

Nem egyszeri eset

A tanulmányban a világ 157 országában 2006 és 2015 között benyújtott menedékkérelmekről szóló adatokat vetették össze a hőmérsékletre, a csapadékmennyiségre és a fegyveres konfliktusokra vonatkozó információkkal.

A szíriai háború elől menekülők egy libanoni város határában Fotó: IHH Humanitarian Relief Foundation/flickr.com

Az éghajlatváltozás önmagában nem vált ki konfliktusokat, sem menekültáradatot. De egy rossz kormányzással és alacsonyabb szintű demokráciával összefüggésben bizonyos kedvezőtlen éghajlati viszonyok a szűkös erőforrásokért folytatott konfliktusokhoz vezethetnek”

– nyilatkozta Jesús Crespo Cuaresma, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem Makrogazdasági Intézetének vezetője.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam