2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Davosban cselekvést sürgetnek a klímaváltozás ellen

Cselekvést sürgettek a klímaváltozás elleni küzdelem sikerének érdekében politikai és gazdasági vezetők Davosban, a 49. Világgazdasági Fórum zárónapján, pénteken tartott kerekasztal-beszélgetés során. 

A Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója által irányított beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a gazdasági növekedésre a lakosság elöregedése és a klímaváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt. Kristalina Georgieva, a Világbank elnöke rámutatott:

ha a légkör a jelenlegi ütemben melegszik tovább, az a világ bruttó hazai termékének (GDP) 15-25 százalékát viheti el.

Hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem az eltűnésre ítélt ágazatokban munkahelyek millióit szünteti meg, de ugyanakkor új szektorokat teremt meg, az „új klímagazdaság” akár 65 millió embernek nyújthat munkalehetőséget. 

Kristalina Georgieva, a Világbank bolgár elnöke beszél a Világgazdasági Fórum 49. davosi találkozójának egyik panelbeszélgetésén 2019. január 25-én, az esemény zárónapján Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

A Dél-afrikai jegybank vezetője kifejtette, hogy a fejlett világgal és főleg Japánnal szemben, náluk nem a társadalom elöregedése jelent kihívást. Afrikában az emberek fiatalok, de nincs munkájuk, ezért itt az oktatás és a szakképzés fejlesztése lenne a legfontosabb. Afrika nyersanyagokban gazdag – de a nyersanyagipari ágazatok súlyos szennyezőforrások.

A kontinens egy „zöldebb” ipar irányába fordulhat, amihez azonban be kell fektetni az oktatásba és új technológiákba.

Így érhető el, hogy ne csak eltűnjenek, hanem létre is jöjjenek munkahelyek – mutatott rá Lesetja Kganyago.

Neked ajánljuk
Négy évtizede először csökkent a szén-dioxid-kibocsátás Indiában Min kéne változtatnunk, hogy hosszú távon, érdemben csökkenjen a kibocsátásunk? Ismét erdőtüzek tombolnak az Északi-sarkvidéken Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam