2020. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csökkenhet a növények szén-dioxid-elnyelő képessége

A klímakatasztrófa még hamarabb bekövetkezhet, mint eddig hittük, mert a növények egy idő után nem lesznek képesek olyan mértékben átalakítani az emberi tevékenység hatására kibocsátott szén-dioxidot, mint korábban – derült ki a Columbia Egyetem kutatóinak tanulmányából. 

Nem arról van szó, hogy olyan sok van már a légkörben az üvegházhatást okozó gázból, hogy nem bírnak vele a növények, hanem arról, hogy a növények veszítenek CO2-elnyelő képességükből, és ez felgyorsíthatja a felmelegedést, valamint tovább súlyosbíthatja az azzal járó problémákat, írja a Qubit.

Ördögi kör ez, mert éppen a CO2 feldúsulása teszi gyakoribbá azokat a szélsőséges időjárási jelenségeket, amelyek csökkentik a növények potenciálját a CO2 megkötésére.

Az új tanulmány jelentőségét az adja, hogy ez az első kutatás, amely számszerűsíti is az extrém időjárási események hatásait a szárazföldi növények szén-dioxid-elnyelő képességére. Az eredmények azt mutatják, hogy az átlagosnál szárazabb éveket, amikor a növények (például erdő- és bozóttüzek, aszályok hatására) jóval kevesebbet képesek elnyelni az üvegházhatású gázból, nem tudják kompenzálni átlagosnál nedvesebb évek.

Fotó: pxhere.com

A talaj vízellátottsága a kulcs

Azt úgynevezett nettó biom prodikciót vizsgálták (NBP), ez egy adott földrajzi terület növényei és talaja által felhasznált szén mennyiségét jelenti, az erdőtüzekből, az erdők termőterületté alakításából és más hasonló természetpusztító eseményekből adódó veszteségek nélkül. 

Azt tapasztalták, hogy ha nem ingadozna annyira a talaj nedvességtartalma sem rövid, sem hosszú távon, akkor az NBP értéke – jelen esetben a szénmennyiség nettó gyarapodása – csaknem kétszerese lenne a mostaninak.

„Ez nagyon fontos! – mondta Gentine. – Ha a talaj nedvességtartalmának változásai a mostani ütemben csökkentik tovább az NBP-t, akkor modellszámításaink alapján a szén-dioxid-felvétel sebessége a század közepén csökkenni kezd. Ezáltal a légköri szén-dioxid-koncentrációja nagyon megnövekedhet, ami a klímaváltozás és globális felmelegedés hatásait is fokozhatja.”

Neked ajánljuk
Melbourne levegője a legrosszabb a világon Tovább tombolnak a tüzek Ausztráliában Segítséget kapnak a klíma miatt szorongó izlandi diákok A karbonsemleges működés már kevés Mókás szemétevő malommal tisztul a baltimore-i kikötő
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam