2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sarkvidéki hideg az Egyesült Államokban

Az országot megbénító, az Északi-sark felől érkező rettenetes, mínusz 40 fokos hideggel járó légáramlat érte el az Egyesült Államok északi részét. Ezzel együtt 30-65 cm vastag hótakaróra lehet számítani több mint 6 amerikai államban.

A sarkvidéki légörvény hatására, ahogy John Gagen, az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS) munkatársa fogalmazott, olyan hideg lesz, amilyenre „generációnként csak egyszer” akad példa. Ez akár mínusz 53 Celsius-fokot is jelenthet az ország egyes részein.

A zimankó mintegy 212 millió embert érint az USA-ban.

Meteorológusok szerint a jelenséget az Északi-sark hirtelen felmelegedése váltja ki, amit egy Marokkó felől érkező meleg áramlat okozott decemberben. Az időjárási rendszerben a sarkvidéki légörvény dél felé kezdett sodródni – mondta az AP-nek Judah Cohen, az időjárási kockázatbecsléssel foglalkozó Atmospheric Environmental Research nevű vállalat szakértője.

A tudomány mostani állása szerint az ember okozta klímaváltozás azzal járhat, hogy hidegebb, szélsőségesebb telek jönnek.

A hőmérsékleti értékek Fahrenheitben (1 Fahrenheit = -17,2 Celsius-fok) Illusztráció: Weather central

Középnyugaton iskolák és cégek, kormányhivatalok ezrei maradtak zárva, a városokban szükségmelegedőket alakítottak ki azoknak, akiknek nincs hová menniük. Iowában állami védelmi intézmények figyelmeztették az állampolgárokat, hogy lehetőleg ne vegyenek mély levegőt, és csak indokolt esetben szólaljanak meg, ha a szabadban vannak. Az NWS arra figyelmeztetett, hogy akár 10 perc kint tartózkodás után is fagyási sérülések alakulhatnak ki. A középnyugati Wisconsin, Michigan és Illinois államokban vészhelyezetet hirdettek, de még olyan déli államokban is, mint Alabama és Mississippi, ahol ennél barátságosabb téli időjáráshoz szoktak.

A CNN angol nyelvű tudósítása a sarkvidéki hideg áramlatról Forrás: YouTube

Chicagóban cseppet sem szokatlan a szélsőségesen hideg idő, de ezúttal a rendőrség arról számolt be, hogy megszaporodtak a fegyveres kabátrablások a városban.

Sokan féláron próbálják elsózni színházjegyeiket, hogy inkább ne kelljen kimenniük a hidegbe. Az elmúlt 85 évben most negyedszerre fordul elő, hogy bezárják a városi Brookfield Zoo állatkertet a rettentő hidegre való tekintettel.

Több mint 1100 légi járatot töröltek, köztük a georgiai Atlantában is, ahol vasárnap tartják az USA legnagyobb sporteseményét, a Super Bowlt.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Az Egyesült Államok partvidékein élőknek is gyakori áradásokra kell készülniük Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam