2020. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mesterséges intelligencia új alapokra helyezheti a környezetvédelmet

A mesterséges intelligenciának köszönhetően ma már képesek vagyunk megérteni az összetett ökológiai problémákat, és megtalálni rájuk a legjobb válaszokat. A Microsoft és a NIOK Alapítvány közös szervezésében megrendezett AI for Earth (Mesterséges intelligencia a bolygónkért) konferencia ezekre a kérdésekre fókuszált.

A Microsoft az esemény során hazai, az éghajlatváltozással, vízügyekkel, a biodiverzitással és az élelmezéssel foglalkozó civileket látott vendégül. A 21. században a mesterséges intelligencia a zöldügyekkel foglalkozó civil szervezetek munkáját is sokkal hatékonyabbá és célorientáltabbá teheti, a találkozó pedig alkalmat adott a szerteágazó lehetőségek megismerésére.

A klímaváltozás elleni küzdelmet ma már nem tudjuk megnyerni a technológia nélkül

– figyelmeztetett Ámon Ada, az éghajlatváltozás hatásaival foglalkozó E3G (Third Generation Environmentalism) agytröszt vezető munkatársa, aki úgy vélte, az MI használatával felmerülő energiaigényt megújuló energiaforrásokra kell alapozni.

Fotó: Pexels.com 

Ámon Ada a környezetvédelmi problémák megoldásait elősegítő technológiai fejlődésről is markáns véleményt fogalmazott meg: szerinte az innovációnak kéz a kézben kell járnia a kultúraváltással, azaz az emberek magatartásán, hozzáállásán is sokat kell még változtatni. A mesterséges intelligencia képessé tesz bennünket arra, hogy hatékony választ találjunk egy, a hagyományos eszközökkel nehezen kezelhető problémára, és a jelenleginél nagyságrendekkel rövidebb idő alatt oldjuk meg azokat.

Kiss Zoltán, a Microsoft Magyarország felhőüzletágának vezetője szerint a sikeres alkalmazáshoz adatokra és a feldolgozásukhoz szükséges képességekre van szükség.

Az AI for Earth globálisan meghirdetett programjában a Microsoft 50 millió dollárt különített el, amelynek keretében már több mint 200 olyan innovatív tudományos kezdeményezést karolt fel világszerte, amelyekben a felhőplatformmal támogatott mesterségesintelligencia-alkalmazások hozhatják meg a várt áttörést. Az 5 évre meghirdetett programba pályázni a világon bárhonnan, Magyarországról is lehet.

Neked ajánljuk
Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft Több mint hétmilliárd forintra pályázhatnak a zöld cégek Elkészült a világ első elektromos markológépe Régi biciklikből utcanévtáblák Pihentető zene éneklő madarakkal (zenés videó)
Tovább a forrásra: itcafe.hu
Vissza
Hírfolyam