2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rosszul állnak a klímavédelemmel a gyorséttermek

Az összesen 6500 milliárd dolláros vagyont kezelő befektetési alapkezelő cégek levélben szólították fel a portfóliójukba tartozó legnagyobb gyorsétteremláncokat, hogy idén márciusig dolgozzák ki klímafenntarthatósági programjukat. A címzettek között szerepel például a McDonald's, a Burger King, a Pizza Hut és a KFC is.

A Lancet folyóiratban is publikált helyzetértékelés szerint a Föld ökológiai stabilitását leginkább az emberiség fenyegeti, az emberiség végső pusztulásának elkerüléséhez pedig globális mezőgazdasági forradalmat kell végrehajtania.

Ehhez a termelés és előállítás fenntartható hozamnövelése mellett a táplálkozást is radikálisan át kell alakítani, különben a túlélés csak hiú ábránd. 

„A befektetők egyre érzékenyebbek, elvárják, hogy az általuk finanszírozott élelmiszeripari szereplők az ellátási láncukban minimalizálják a hosszú távú környezeti kockázatokat”

– idézi a BBC Eugenie Mathieu-t, a befektetői csoport zászlóshajójának számító Aviva Investors vezető elemzőjét.

A nemzetközi gyorsétterempiac legnagyobb, évi 570 milliárd dolláros forgalmat produkáló szereplőit a befektetők mindenekelőtt a globális édesvízkészlet éves hozamának 10 százalékát elhasználó állattenyésztési ágazat ökológiai lábnyomára figyelmeztették. 

Fotó: Pexels.com

Márciusig a gyorséttermeknek nemcsak a vízfelhasználás fenntarthatóságát, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését is meg kell tervezniük. 

A befektetői csoport nem a húsról óhajtja lenevelni a gyorséttermeket, illetve vendégeiket. Azonban mindenképpen el akarják érni, hogy a globális piaci szereplők olyan ellátási láncot dolgozzanak ki, amelyek az éttermeik helyi adottságainak figyelembevételével szerzik be az alapanyagokat, és a közvetlen, illetve tágabb környezetüket legkevésbé terhelően szervezzék munkafolyamataikat. 

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam