2021. március 9., Fanni, Franciska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amerika gyarmatosítása is hozzájárult a 16. századi nagy lehűléshez

Az európai gyarmatosítók olyan baktériumokat és járványokat vittek be az amerikai kontinensre, amelyek az indiánok több mint 90 százalékát kiirtották. A felszabadult mezőgazdasági területek helyén kinőtt növényzet elég szén-dioxidot vont ki a légkörből ahhoz, hogy az egész bolygóra kiterjedő lehűlést eredményezzen.

A londoni University College kutatóinak becslése szerint a földrészen 60 millióan élhettek a 15. század végén (ez a Föld akkori népességének 10 százaléka volt), ami száz éven belül 5-6 millióra csökkent.

A bennszülött civilizációk megművelt földjeiből összesen 56 millió hektár (majdnem egy egész franciaországnyi terület) válhatott rövid időn belül elhagyatottá, amelynek helyén aztán erdők és fás-füves területek jöttek létre. Ez olyan mértékű szén-dioxidot vonhatott ki a légkörből, hogy az atmoszférában lévő gázok koncentrációja 7-10 ppm-nal csökkent. (A ppm /parts per million/ egy rendszer millió egységében fejezi ki egy adott komponens mennyiségét.) 

Az 1500-as évek környékén kezdődő, kis jégkorszaknak is nevezett hűvös periódushoz vezető, kisebb lehűléseket okozó természetes folyamatok eddig is ismertek voltak, de a friss kutatási eredmények szerint szerint „ahhoz, hogy a teljes lehűlés bekövetkezzen, megduplázva a természetes folyamatokat, kellett egy ilyen népirtás által generált szén-dioxid-csökkenés”. 

Észak-amerikai indián bölényvadászaton (George Catlin, 1844) Fotó: Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Megalakult a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület Jelentősen csökkent a kibocsátott ózonkárosító vegyi anyagok mennyisége A Nagy Zöld Fal dzsungeltervként elbukott, de szavannaként él (videóval) Poliloop: egy magyar startup a világhírnév kapujában Az elmúlt két évben több mint 3000 tonna szeméttől tisztult meg Debrecen
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam