Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az előző hónap volt Ausztrália történelmének legmelegebbje

Hivatalosan is 2019 januárja volt Ausztrália valaha feljegyzett legforróbb hónapja – erősítette meg pénteken az Ausztrál Meteorológiai Hivatal.

Amióta a hőmérsékleti adatokat nyilvántartják, ez volt az első hónap, hogy a középhőmérséklet meghaladta a 30 Celsius-fokot. 2018 egyébként az ország történetének harmadik legmelegebb éve volt; csak 2005 és 2013 előzte meg.

Fotók: Pixabay

Közben viszont az ország északi részén a monszun miatt özönvízszerű esőzés pusztít. Emiatt az Ausztrália északkeleti részén, Queensland államban fekvő Townville városát katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították, a helyieknek pedig utasításba adták, hogy hagyják el otthonukat, és húzódjanak biztonságos helyre. Annastacia Palaszczuk queenslandi miniszterelnök utasítására a helyi iskolák és óvodák sem nyitottak ki pénteken. A tömegközlekedés is csak csökkentett üzemben működik.

A rendőrség tudatta: több embert ki kellett menekíteni otthonából, mert az esőzések miatt két helyen is földcsuszamlás volt. A várost az esőzés elvágta a külvilágtól. Halálesetről egyelőre nem érkezett hír. A helyi tanács beszámolója szerint eddig 25 ezer homokzsákot helyeztek ki az árvízi védekezés részeként, és pénteken további 18 ezer zsákot szállítanak ki oda, ahol szükség van rájuk.

Neked ajánljuk
Még szélsőségesebb időjárás várhat Ausztráliára Pár éven belül elkezdődhet olyan fontos rendszerek összeomlása, mint az amazonasi esőerdő Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét Kedves Szomszédaim, miben segíthetek? Ürge Vorsatz-Diána a fájdalmas lehetőségekről
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam