2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Majdnem 90 Celsius fokkal melegebb Ausztrália, mint Amerika

Ausztrália soha nem látott hőhullámtól, az Egyesült Államok extrém hideg időjárástól szenved. Január 24-én Adelaide-ben mérték Ausztrália történelmének legmelegebb napját, a hőmérséklet elérte a 46,6 °C-ot. Mindeközben az Egyesült Államokban sarkvidéki hideg tombol, amely emberéleteket is követelt. 


Ausztráliában 14 fokkal van melegebb az átlagosnál, egyértelműen a klímaváltozást szenvedi meg az ország. A karácsonyi hőhullám óta folyamatosan melegszik az idő. Komoly gondot jelent a hőség; az utak nagy része megolvadt és tönkrement, az állatok pedig tömegesen pusztulnak el a melegtől – olvasható a CNN oldalán.

Azt tanácsolják az embereknek, hogy inkább maradjanak fedett helyen, különösen a nap melegebb időszakaiban, illetve próbálják minimalizálni a fizikai tevékenységeket, és figyeljenek a megfelelő hidratációra. Amennyiben a jelenlegi hőség nem csillapodik, akkor még komolyabb problémákkal kell majd az ausztráloknak szembenézniük. Kutatók szerint azonban ez még csak a kezdet, ha nem történik hatásos intézkedés a klímaváltozás megelőzésére.

Ausztrália hőtérképe: a lila szín mutatja a 45 fok feletti hőmérsékletet Forrás: www.newscientist.com

Eközben az Egyesült Államokban tombol a sarkvidéki levegővel érkezett extrém hideg. (A két ország között majdnem 90°C különbség van.) Az embereknek nem ajánlják, hogy öt-tíz percnél több időt töltsenek a szabad levegőn. A hideg miatt szünetelnek az iskolák és a postai szolgálat, valamint több repülőjáratot is törölni kellett. A hideg miatt ketten haltak meg az északi államokban. A Super Bowl előtt is hó eshet.

Az előrejelzések szerint további lehűlés várható még az országban. Amerika leghidegebb városa jelenleg Chicago, aminek egyes negyedeiben hidegebb van, mint az Antarktiszon. A városban különösen érdemes vigyázni, mert a rendőrség szerint többektől fegyverrel rabolták el a kabátjukat az utcán.

Jég borít egy világítótornyot a befagyott Michigan-tó partján, Chicagóban 2019. január 30-án Fotó: MTI/AP/Nam Y. Huh
Neked ajánljuk
Szélsőségesen meleg nyarak várhatnak a közel-keleti országokra Rekordmértékben nőtt tavaly az éves átlaghőmérséklet Oroszországban Több ezer embert kellett evakuálni Ausztráliában áradások miatt Az amerikai kibocsátás visszaszorítását sürgetik uniós képviselők és üzleti vezetők Szent István városába ért a Zöld Busz Program
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam