2019. augusztus 26., Izsó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Húszezer diák tanítási időben követelt hatékony klímapolitikát a kormánytól

Immár negyedik egymást követő csütörtök délelőtt vonultak utcára fiatalok tízezrei Belgiumban, hogy határozottabb fellépést követeljenek a klímaváltozás ellen. A rendőrség tájékoztatása szerint Brüsszelben 12 500-an, Liege-ben 15 ezren vettek részt a demonstráción, azaz összesen 27 500-an.

A Youth for Climate nevű mozgalom által kezdeményezett tiltakozás résztvevői olyan ambiciózus klímapolitika elfogadását követelték a belga kormánytól, valamint az Európai Uniótól, amelynek célja, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest.

A szervezők azt közölték, hogy addig minden csütörtök délelőtt, tanítási időben felvonulnak, amíg nem kapnak megfelelő választ a politikai vezetőktől – írta az MTI.

Tüntetés az éghajlatváltozás ellensúlyozásáért Brüsszelben  Fotó: MTI/AP/Francisco Seco

A tüntetők közül többen transzparenseket tartottak fel, ezekre egyebek mellett azt írták, hogy „Nincs másik bolygónk!” és „Le a fosszilis energiahordozókkal!”. A helyi média szerint több iskolában is úgy döntöttek, hogy nem írják be a demonstrációk miatti hiányzásokat, sokaknak pedig szüleik igazolták a távollétüket.

Csütörtökön mintegy 3400 belga tudós és egyetemi oktató nyílt levelet tett közzé, amelyben támogatásukról biztosították a tüntetőket, és sürgős cselekvésre szólítottak fel a zöld energiafordulat felgyorsítása érdekében. Mint írták, konkrét és rendszerszintű intézkedésekre lenne szükség a károsanyag-kibocsátás gyors és drasztikus visszafogásához, ami létfontosságú kérdés.

Neked ajánljuk
Nem volt még ilyen meleg július Magyarországon Közel 35 fokot mértek az északi sarkkörnél Több műanyagot gyártottunk, és többet is hasznosítottunk újra 2018-ban A munka elvesztésének árnyékában (videó) Katasztrófát hozhat az aszály és a hőség
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam