2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hiába temetnék a klímaváltozást Amerikában

Egy északi áramlással nagyon hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg tört be Észak-Amerikába a napokban.

A jelenleg Amerikában tapasztalható időjárási szélsőségek sokkal nagyobb mértékben térnek el a mindenkori átlagtól, mint amit a klímaváltozás indokolna – mondta el az InfoRádióban az éghajlatkutató Mika János. 

„Eleve tél van, jelentős hótakaróval, ezek mind hozzájárulnak a hideghez, de a mostani hőmérsékletek nem azt jelentik, hogy a klímaváltozás megszűnt vagy megfordult”

– hangsúlyozta Mika János. Az ekkora eltérés az átlagos hidegtől ugyanakkor szélsőségesnek mondható, ilyen hőmérsékleteket a II. világháború tájékán mértek a kutató szerint. Ráadásul a szél „fagyindexe”, vagyis sebessége is hozzájárul a hőmérséklet-csökkenéshez.

Pára- és gőzfelhő a Michigan-tó, illetve az épületek fölött Chicagóban 2019. január 31-én Fotó: MTI/EPA/Kamil Krzaczynski

Az időjárás várható alakulásával kapcsolatban az Eszterházy Károly Egyetem tanára elmondta:

az ilyen hőmérsékletek csak néhány napig állhatnak fenn, mert ezek a légtömegek továbbállnak.

Mika János szerint teljes biztonsággal nem, de mintegy 95 százalékos valószínűséggel állítható, hogy az emberi tevékenység okozza a szélsőséges időjárási jelenségeket. A mostani amerikai időjárási szélsőségek azonban már nem esnek ebbe a kategóriába: sokkal nagyobb eltérést mutatnak az átlagtól, mint amit a klímaváltozás okozni tud.

Neked ajánljuk
Ismét bebizonyosodott, hogy rekordmeleg május van mögöttünk Valóban világszerte szélsőségesebbé vált az időjárás Vészjósló jelentés: világszerte komoly visszaesés várható a hústermelésében Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam