2019. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hiába temetnék a klímaváltozást Amerikában

Egy északi áramlással nagyon hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg tört be Észak-Amerikába a napokban.

A jelenleg Amerikában tapasztalható időjárási szélsőségek sokkal nagyobb mértékben térnek el a mindenkori átlagtól, mint amit a klímaváltozás indokolna – mondta el az InfoRádióban az éghajlatkutató Mika János. 

„Eleve tél van, jelentős hótakaróval, ezek mind hozzájárulnak a hideghez, de a mostani hőmérsékletek nem azt jelentik, hogy a klímaváltozás megszűnt vagy megfordult”

– hangsúlyozta Mika János. Az ekkora eltérés az átlagos hidegtől ugyanakkor szélsőségesnek mondható, ilyen hőmérsékleteket a II. világháború tájékán mértek a kutató szerint. Ráadásul a szél „fagyindexe”, vagyis sebessége is hozzájárul a hőmérséklet-csökkenéshez.

Pára- és gőzfelhő a Michigan-tó, illetve az épületek fölött Chicagóban 2019. január 31-én Fotó: MTI/EPA/Kamil Krzaczynski

Az időjárás várható alakulásával kapcsolatban az Eszterházy Károly Egyetem tanára elmondta:

az ilyen hőmérsékletek csak néhány napig állhatnak fenn, mert ezek a légtömegek továbbállnak.

Mika János szerint teljes biztonsággal nem, de mintegy 95 százalékos valószínűséggel állítható, hogy az emberi tevékenység okozza a szélsőséges időjárási jelenségeket. A mostani amerikai időjárási szélsőségek azonban már nem esnek ebbe a kategóriába: sokkal nagyobb eltérést mutatnak az átlagtól, mint amit a klímaváltozás okozni tud.

Neked ajánljuk
Az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön Több száz melegrekord dőlt meg a nyári hőhullámok idején 600 ezer hektár tölgyest veszélyeztet egy rovar Magyarországon Ismét díjat kapott a magyar napelemes tetőcserép Ha a szívószálról lemondani nem akaródzik, válassza műanyag helyett a makarónit!
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam