2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lemondott a flamand környezetvédelmi miniszter

Lemondott Joke Schauvliege, Belgium legnagyobb lélekszámú, flamand nyelvű régiójának környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztere, mivel kiderült, valótlanságokat állított a több tízezer ember részvételével zajlott, klímaváltozás elleni küzdelem fokozása érdekében szervezett belgiumi megmozdulásokkal kapcsolatban.

A miniszter sajtótájékoztató keretében jelentette be lemondását, miután napvilágot látott, hogy a múlt hétvégén a flamand mezőgazdasági unió tagjai előtt tartott beszédében azt állította, a megmozdulások összeesküvés alapján szerveződtek, amit a nemzetbiztonsági hivatal információi is megerősítettek.

A flamand politikus sajtótájékoztatóján azt mondta, bizonyára az alváshiány okozta azt, hogy „túlreagálta” a közösségi médiában megjelent éles kritikákat. Mint közölte, az elmúlt hetekben a támadások középpontjában állt, több ezer e-mailt és szöveges üzenetet kapott. Ilyen körülmények között fordulhatott elő, hogy túlzásba esett, és ellenőrizetlen híreszteléseket tényként jelentett ki.

„Valóban olyasmit állítottam, ami nem felelt meg a valóságnak, de nem szándékosan hazudtam. Ezek után azonban nehéz lenne miniszterként tevékenykedni”

– fogalmazott. A miniszter elismerte, hogy kijelentései megalapozatlanok voltak, visszavonta azokat, és bocsánatot kért.

Joke Schauvliege Fotó: werktuigendagen/Wikimedia Commons

Belgiumban január folyamán négy alkalommal vonultak az utcára fiatalok tízezrei, hogy határozottabb fellépést követeljenek a klímaváltozás ellen.

A Youth for Climate nevű mozgalom által kezdeményezett tiltakozás résztvevői olyan ambiciózus klímapolitika elfogadását követelték a belga kormánytól, valamint az Európai Uniótól, amelynek célja, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest.

Fiatalok határozottabb fellépést követelnek a klímaváltozás ellen a belga kormánytól és az Európai Uniótól a Youth for Climate nevű mozgalom brüsszeli demonstrációján 2019. január 31-én
Fotó: MTI/AP/Francisco Seco
Neked ajánljuk
Apokaliptikus összeomlás-elméletekre nem, következetes cselekvésre azonban annál inkább szükség van Az új sarkvidéki hőmérsékleti rekordok megerősítését kéri Oroszországtól a Meteorológia Világszervezet A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam