2021. március 6., Inez, Leonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fáról szedett befőttől a denevérhullásig

Ausztráliában számos jel figyelmeztet a felelőtlen klímapolitika beláthatatlan következményeire.

Ausztráliában akkor van nyár, amikor nálunk tél, és január hagyományosan a legmelegebb hónapjuk. De még náluk is szokatlan, hogy nagyszámú településen 46-47 Celsius-fokra emelkedjen a levegő hőmérséklete. A január 16-e előtti négy nap bekerült Ausztrália történetének 10 legforróbb napja közé.

Amikor a barack befőzi magát

Január közepén olyan magasra szökött a hőmérő higanyszála, hogy a barack- és nektarinültetvényeken furcsa jelenségre lettek figyelmesek a gazdák: a gyümölcsök belül elkezdtek felforrni, és a gyümölcs húsa pépessé vált. Ezek már nem szállíthatók a boltok polcaira. Valójában azelőtt válik lekvárrá a gyümölcs, hogy természetesen megérett és lehullott volna a fáról.

A nagy hőségben a fák „túlélő” üzemmódba kapcsoltak, és lelassult bennük a tápanyagok mozgása.

Fotó: maxpixel.net

Az állatvilág is megszenvedi

Délkelet-Ausztráliában, a Darling-folyónál több mint egymillió hal pusztult el, mert a gazdák túl sok vizet vettek locsolásra a folyókból. A bajok már novemberben kezdődtek, amikor Queensland északi részén a szokatlan meleg miatt mintegy 23 000 denevér potyogott le holtan a talajra, az ország denevérállományának majdnem harmada. 

Forrás: ABC News (Australia)/youtube.com

Ausztráliát szénbányászata teszi az egyik legszennyezőbb országgá a világban, legalábbis az egy főre jutó emisszió tekintetében. Egyre több jele van annak, hogy Ausztrália a globális felmelegedés nagy vesztesei közé tartozik majd. 

A Scott Morrison miniszterelnök által vezetett kormány azonban még mindig nem lép a klímabarát gazdaságpolitika útjára, és elutasítja a széntüzelésű erőművek bezárását. 

Párakapun megy keresztül egy fiú a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon 2019. január 25-én
Fotó: MTI/AP/Kin Cheung
Neked ajánljuk
Az utóbbi évek extrém időjárása a legrosszabb klímaforgatókönyvek nyitánya lehet Globális vészhelyzetnek nyilvánította a klímaváltozást Szingapúr Sir David Attenborough már jégszoborként is figyelmeztet a klímaváltozásra Érvényesült a felelősség elve: fizetnie kell a Szamost elszennyező cégnek 2050-re a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lenne a MOL
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam